Ο παράτολμος αεροπόρος Δ. Καμπέρος που έγινε αιτία δημιουργίας του χαρακτηρισμού "τρελοκαμπέρω" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ο παράτολμος αεροπόρος Δ. Καμπέρος που έγινε αιτία δημιουργίας του χαρακτηρισμού "τρελοκαμπέρω"


Σαν σήμερα το 1912 ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση του με αεροπλάνο τύπου «Φάρμαν» και γράφει το όνομα του στην ιστορία για τις παράτολμες πτήσεις του που έγιναν αφορμή να αποκτήσει το παρατσούκλι τρελοκαμπέρος. 

Αυτό το παρατσούκλι στην συνέχεια αποδίδονταν, ως τρελοκαμπέρω πια, σε κάθε περίπτωση ατόμου που δε λογάριαζε όσα οι υπόλοιποι άνθρωποι θεωρούσαν πολύ τολμηρά.

Ποιος ήταν όμως ο Δημήτριος Καμπέρος;

Υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος κι έγινε θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο στον πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης.

Η «τρέλα» του δεν ήταν άλλη από την  περιφρόνησή για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες. 

Με ενθουσιασμό και τόλμη, ο «τρελο Καμπέρος» έσπασε τα ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίνδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις, που έκοβαν την ανάσα , έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ασυγκράτητο και ατρόμητο.

Ο Πειραιώτης αεροπόρος μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο.

Στον Α΄ Βαλκανικό  Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό ρίχνοντας βόμβες χειρός μετατρέποντας το σε βομβαρδιστικό. 

Τα επικίνδυνα ακροβατικά σηματοδότησαν τον ατίθασο χαρακτήρα του ενώ έγιναν αφορμή ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής να γράψει στίχους γι αυτόν και τη δράση του.

"Την αεροπορίαν δοξάζω και γεραίρω
βαρδάτε και θα πάω ψηλά με τον Καμπέρο
κι εξ ύψους θ’ ανυμνήσω την συλλογήν εράνων
υπέρ αεροπλάνων...

Ας γενεί καθείς Καμπέρος
κι ας αφήσωμεν εγκαίρως
κάθε δράσιν επιγείαν"

Σελίδες