Το θαύμα με το στεφάνι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χανδρού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Το θαύμα με το στεφάνι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χανδρού



Ένα μικρό θαύμα, από κείνα που η λογική δεν μπορεί να εξηγήσει, συμβαίνει κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο ναό που είναι αφιερωμένος στη χάρη του στο εγκαταλελειμμένο πια χωριό Χανδρού του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Της Ελένης Βασιλάκη

Το στεφάνι με τα λουλούδια, που τοποθετούν οι πιστοί τη Μεγάλη Παρασκευή, και παραμένει στο ναό στεφανώνοντας είτε την εικόνα της Παναγίας είτε εκείνη του Αγίου Ιωάννου, ανθίζει ξανά τη μέρα της γιορτής του Αγίου.


Όπως μας περιέγραψαν ο εφημέριος του χωριού πατήρ Δημήτριος Σακαβέλης, ο καταγόμενος και απόγονος του πρώτου οικιστή της Χανδρού- μετά την Τουρκοκρατία- Αλέξανδρος Μουρτζάκης και η Μαγδαληνή Πετροπούλου, από το στεφάνι ανθίζουν ξανά μόνο ορισμένα από τα μαραμένα λουλούδια του και μόνο την ώρα που ο ιερέας αναγινώσκει το Ιερό Ευαγγέλιο.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το να βλέπεις μαραμένα γαρύφαλλα αλλά και άλλα μικρά ανθάκια, όπως αυτά στις φωτογραφίες που μας διέθεσε η κ Πετροπούλου, να ζωντανεύουν ξανά ενώ είναι μαραμένα. Και να χάνουν, στη συνέχεια, τη σφριγηλότατα τους και πάλι, λες και είναι τα λόγια του Ευαγγελίου εκείνα που τους δίνουν ζωή μόνο και μόνο για να πιστέψουν πως γίνονται ακόμα και σήμερα θαύματα οι πιστοί που κατακλύζουν το ναό.


Το φαινόμενο αυτό έχει φωτογραφηθεί, καταγραφεί σε βίντεο αλλά ουδείς μέχρι σήμερα μπορεί να το εξηγήσει αποδίδοντας το σε θαύμα,καθώς πρόκειται για διαφορετικά λουλούδια κάθε φορά , ανάλογα με τι έχει τοποθετηθεί στο στεφάνι.

Κάτι ανάλογο να θυμίσουμε βιώνουν και οι πιστοί την ίδια ημέρα, στην γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο χωριό Μαρμακέτω στο Οροπέδιο Λασιθίου. Εκεί ανθίζουν οι μαραμένες άγριες ορχιδέες που είχαν στολίσει τον επιτάφιο και που στη συνέχεια είχαν απλώσει σε σύρματα σε όλο το μήκος και πλάτος του ναού. 

Για την ιστορία να πούμε πως ο ναός του Αγίου Ιωάννου στη Χανδρού είναι κτισμένος, κατά τη Β Βυζαντινή περίοδο (961-1204) και τοιχογραφημένος. Ωστόσο παρότι βρίσκεται δίπλα του ένας ναός αφιερωμένος στους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να έχουν χαρακτήρα δίκλιτου.

Κτίστηκαν με μεσοτοιχία και μάλλον σε διαφορετικές περιόδους. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων είχε καταρρεύσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του και ανοικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε το 2003




Σελίδες