Το σπηλαιώδες ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Λαγγίτη στο Βαφέ Αποκορώνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Το σπηλαιώδες ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Λαγγίτη στο Βαφέ Αποκορώνου





Έξω από το χωριό Βαφές Αποκορώνου και σε σχετικά κοντινή απόσταση με το μαρτυρικό σπήλαιο της Κρυονερίδας (δείτε εδώ) βρίσκεται το σπηλαιώδες ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ή Λαγγίτη όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.

Δε γνωρίζουμε το χρόνο ανέγερσης του καθώς έχει υποστεί από την Ενορία επεμβάσεις ανακαίνισης. Οι αρχικοί κτήτορες του πάντως επέλεξαν τη μεγάλη φυσική σπηλαίωση, που υπάρχει στο σημείο, και με πέτρες έκλεισαν, κτίζοντας τοίχο, την πρόσοψη της δημιουργώντας ένα παράθυρο και μια πόρτα ίσα για να μπαίνει λίγο φως . 


Η τοπική παράδοση λέει πάντως πως υπήρχε το κτίσμα του ναού επί Τουρκοκρατίας και μάλιστα ένας Τούρκος που τόλμησε να καρφώσει μαχαίρι σε μια παλιά εικόνα του Αγίου Ιωάννη, κατά την επανάσταση του 1866, βρήκε τραγικό θάνατο. 

Ολοκληρώνοντας την ανίερη πράξη του πήγε να φύγει από το ξωκλήσι όμως σκόνταψε έξω απ αυτό και έπεσε στο γκρεμό που απλώνεται μπροστά του και σκοτώθηκε.

Είναι πολύ χαρακτηριστική επίσης η φυσική είσοδος που οδηγεί στο ξωκλήσι και σχηματίζεται από ένα μεγάλο βράχο που λες κι έχει γύρει έτσι ώστε να μοιάζει με πύλη.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη πανηγυρίζει στις 7 Οκτωβρίου και μάλιστα οργανώνεται εκεί μεγάλο πανηγύρι που συγκεντρώνει κόσμο απ όλα τα γύρω χωριά. 

Εξάλλου το φυσικό τοπίο στο σημείο όπου βρίσκεται αλλά και το ίδιο το χωριό του Βαφέ είναι υπέροχα για να αναζητά κανείς ευκαιρία να τα επισκεφθεί.





Η φυσική είσοδος προς το σημείο όπου βρίσκεται το ξωκλήσι 



Σελίδες