Ένα παχύ στρώμα σκόνης καλύπτει το Ηράκλειο-Σήμερα και αύριο χειρότερη η κατάσταση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Ένα παχύ στρώμα σκόνης καλύπτει το Ηράκλειο-Σήμερα και αύριο χειρότερη η κατάσταση



Τη συγκέντρωση σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο υπολόγισε το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στις σκιαγραφημένες περιοχές του χάρτη που εμφανίζει φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις σκόνης είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, και κυρίως στην Κέρκυρα και την Καλαμάτα αλλά στο Ηράκλειο το στρώμα της είναι πιο παχύ.

Πιο συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος. Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα, κυρίως στο Ηράκλειο και την Αθήνα, το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα


Σύμφωνα με το meteo, η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένες ενώ η ορατότητα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η σκόνη πάνω από τη χώρα μας προέρχεται από τη Λιβύη. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και τη μεταφορά της προς τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης.

H σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Σελίδες