Η πασχαλιάτικη σφαγή των αμνών...το εβραϊκό έθιμο που πέρασε στην χριστιανική κουλτούρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Η πασχαλιάτικη σφαγή των αμνών...το εβραϊκό έθιμο που πέρασε στην χριστιανική κουλτούρα

Πάσχα Κρήτη 1955
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται πως τέτοιες ημέρες στα χωριά είχαμε τη σφαγή αρνιών και κατσικιών, το κρέας των οποίων αποτελούσε βασική πρώτη ύλη για το πασχαλινό τραπέζι.

Τότε δεν υπήρχε απαγόρευση της σφαγής ζώων εκτός σφαγείων, κι έτσι κάθε γειτονιά μετατρέπονταν σε αυτοσχέδιο τόπο σφαγής των ζώων, στην οποία συμμετείχαν συγγενείς και φίλοι.

Το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελούσε, εξάλλου,  κατά το παρελθόν, κομμάτι της παράδοσης του Πάσχα για τους Κρητικούς.
Μπορεί να έσφαζαν αυτές τις ημέρες αρνιά και κατσίκια, όμως τα μαγείρευαν με άλλους τρόπους, κι όχι στη σούβλα.

Κυρίως στο πασχαλινό τραπέζι των Κρητικών έβρισκε κανείς αρνί ή κατσίκι κατσαρόλας αυγολέμονο ή κοκκινιστό, κάποιες φορές συνοδεία αγκινάρας, αλλά όχι σουβλιστό.

Η συνήθεια του να σουβλίζουμε αμνοερίφια είναι ξενόφερτη, ήλθε στα μέρη μας από άλλες περιοχές της χώρας ενώ γενικότερα η σφαγή τους θεωρείται έθιμο εβραϊκό.

Το Πάσχα είναι ιερή γιορτή των Εβραίων καθώς τους θυμίζει την έξοδο από την Αιγυπτιακή δουλεία.

Οι Εβραίοι ποιμένες για να ευχαριστήσουν το Θεό για την απελευθέρωση τους θυσίαζαν αρνιά.

Όταν οι Χριστιανοί, καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους γιορτή πήραν μαζί και το έθιμο της σφαγής αρνιού

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε  οποιονδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)Σελίδες