Οι όμορφες ίριδες στα ερείπια του οικισμού της Αχλάδας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Οι όμορφες ίριδες στα ερείπια του οικισμού της Αχλάδας



Κοντεύει να εξελιχθεί σε οικισμό φάντασμα παρά το γεγονός πως είναι κτισμένος σ' ένα άκρως προνομιακό σημείο με θέα προς τη θάλασσα και με μια μαγεία, που προσφέρει ως τόπος, ανεξήγητη.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ο λόγος για την Αχλάδα Μαλεβιζίου όπου μετά βίας, όπως μας είπαν οι ηλικιωμένες γυναίκες που συναντήσαμε, ζουν εκεί 30 ψυχές.

Τα πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο κι από τα ανοικτά παράθυρα και τις πόρτες τους δε βλέπεις πια ζωή αλλά μόνο τη γαλάζια θάλασσα στο βάθος να λαμπυρίζει κι έναν απρόσμενο αλλά πανέμορφο επισκέπτη που, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που άφησαν το χωριό τους, εκείνος εγκαταστάθηκε εκεί και δίνει τη δική του μάχη για να μετατρέψει την άσχημη εικόνα των ερειπίων σε ένα καμβά ζωγραφικής.


Και φυσικά μιλάμε για τις εκατοντάδες μπλε-μωβ ίριδες που έχουν φυτρώσει στην πλαγιά κάτω από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια κι αυτή την εποχή, που έχουν αρχίσει να ανθίζουν, προσφέρουν ένα θέαμα μοναδικό.

Την ύπαρξη τους στο σημείο αυτό δε γνωρίζουν καν οι περισσότεροι από τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού καθώς το στενό δρομάκι που οδηγεί προς τα εκεί έχει γεμίζει με μπάζα από σπίτια που έχουν καταρρεύσει και γιγαντιαίες τσουκνίδες που πληγώνουν τα πόδια ακόμα κι αν φοράς παντελόνι.

Οι τεράστιες μπλε-μωβ ίριδες όμως δε νοιάζονται ούτε για τις τσουκνίδες ούτε για τα ερείπια, σκορπούν απλόχερα την ομορφιά τους και πολλαπλασιάζονται διαρκώς λες και θέλουν να αποσπάσουν το ενδιαφέρον από την εγκατάλειψη του οικισμού και να το τραβήξουν όλο επάνω τους.


Δεν ξέρουμε πως φύτρωσαν εκεί όμως πια κυριαρχούν και μαγεύουν με την παρουσία τους. Κάποιοι από τους ντόπιους που έχουν αντιληφθεί την ύπαρξη τους φαίνεται πάντως να μην τις έχουν και σε πολύ εκτίμηση γιατί θεωρούν πως το χρώμα τους είναι πένθιμο κι όχι χαρούμενο κι ίσως- χωρίς να ξέρουν το σχετικό μύθο- να έχουν δίκιο.  

Στη μυθολογία μας η θεά Ίριδα,  προσωποποιούσε το ουράνιο τόξο και λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ ουρανού και γης. Μάλιστα οι μωβ ίριδες φυτεύονταν πάνω από τους τάφους των γυναικών για να καλέσουν την θεά Ίριδα να τις καθοδηγήσει στο ταξίδι τους προς τον ουρανό.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε  οποιονδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
















Σελίδες