Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στους Κασσάνους με τις παλαιολόγιας τέχνης τοιχογραφίες του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στους Κασσάνους με τις παλαιολόγιας τέχνης τοιχογραφίες του


Νοτιοδυτικά των Κασσάνων βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός του οικισμού που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για ένα μονόχωρο και κατάγραφο ναό του 13ου αιώνα που φέρεται να κτίστηκε στη βάση παλαιότερου ναού, όπως μαρτυρούν τμήματα πέτρας ενσωματωμένα και ευδιάκριτα στο βόρειο και ανατολικό τοίχο του κτίσματος.

Ο πλούσιος τοιχογραφικός του διάκοσμος, όπως στους περισσότερους ναούς αυτής της περιόδου, δεν έχει συντηρηθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία με αποτέλεσμα πέρα από τις φθορές του χρόνου να φέρει και μεγάλη ποσότητα αλάτων που τον καθιστά σε αρκετά σημεία δυσδιάκριτο.

Παρολαυτά όμως είναι φανερά τα χαρακτηριστικά της παλαιολόγιας τέχνης, λίγο πριν τα μέσα του 14ου αιώνα,  που διακρίνονται στις σωζόμενες παραστάσεις.



Ξεχωρίζουν οι παραστάσεις της Υπαπαντής, της Γέννησης, του Μυστικού Δείπνου, η Έγερση του Λαζάρου, η Σταύρωση, η Βάπτιση και το κάτω τμήμα παράστασης που ίσως να ανήκει στην Ανάσταση. 

Στο εσωτερικό του Ιερού, στο θόλο, βλέπουμε την Ανάληψη με το Χριστό σε μεγάλο μέγεθος, τον Άγιο Στέφανο και δίπλα του μια μην αναγνωρίσιμη μορφή Αγίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τον Χορό των Προφητών με τα ανοικτά ειλητά τους, που καλύπτει και τους δύο πλαϊνούς τοίχους του Ιερού. Στην κόγχη του η Πλατυτέρα με αρκετές φθορές αλλά  με ένα όμορφο και καλοδουλεμένο έξεργο να τη στεφανώνει.

Εξωτερικά του ναού έχει γίνει αρμολόγηση και τοποθέτηση κεραμοσκεπής για την προστασία και ανάδειξη του.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙη αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
















Σελίδες