Ένα ημερολόγιο γεμάτο ακούσματα από τους Αποστολιανούς Πεδιάδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ένα ημερολόγιο γεμάτο ακούσματα από τους Αποστολιανούς Πεδιάδος



Ένα πραγματικά ιδιαίτερο ημερολόγιο έφτιαξαν για το 2019 τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών «Οι Απόστολοι» με γενικό τίτλο «Αποστολιανά Ακούσματα».

Σε αυτό έχουν καταγράψει μαντινάδες, τραγούδια, προσευχές, έμμετρα, νανουρίσματα και κάλαντα που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα από τους ανθρώπους του χωριού και περνούν από γενιά σε γενιά, προφορικά.

Όπως αναφέρεται και στο προλογικό σημείωμα αυτού του όμορφου ημερολογίου, η παράδοση είναι βασικό κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού, είναι η πολιτιστική μας κληρονομία, η ισχυρή μας παρακαταθήκη γιατί μας συνδέει με τις ρίζες μας.

Οι Αποστολιανοί του παλιού καλού καιρού ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο και ταξίδευαν σε κάθε γωνιά μεταφέροντας έτσι ακούσματα κι από άλλες περιοχές, τα οποία ενσωμάτωναν στην κουλτούρα του χωριού τους.

 Έτσι το περιεχόμενο του ημερολογίου αποτυπώνει αυτή ακριβώς την εικόνα των Αποστόλων, ως μιας κοινωνίας ανοικτής σε επιρροές αλλά χωρίς να χάσει το  τοπικό της χρώμα .

Από το πλούσιο περιεχόμενο του ημερολογίου ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε μια προσευχή την οποία θυμάται και κατέγραψε η δραστήρια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρία Δαμιανάκη.

 Είναι μια καθαρά Αποστολιανή προσευχή αφού έχει αναφορές σε όλους τους Αγίους που τιμά το χωριό της, πράγμα που σίγουρα είναι σπάνιο και άκρως ενδιαφέρον.

«Αι Γιάννη Θεολόγο και στη χάρη σου έχω λόγο.
Όντε θες να κάμεις κρίση, θέλω να με διορίσεις.
Να με πιάσεις απ τη χέρα, να με δώσεις του Χριστού
κι ο Χριστός να με περάσει από θύρα ενός θυρεού
και από ενός μοναστηριού.
Άγγελος επέρασε κι ήσυρε μια φωνή:
Ε, κυρά Μαγδαληνή. Πως κοιμάσαι μοναχή;
Έχω Πέτρο. Έχω Παύλο. Έχω Δώδεκα Αποστόλους.
Το Σταυρό στην κεφαλή μου. Τ Άγιο Πνεύμα στην ψυχή μου,
να μου βλέπουν το κορμί μου.
Ω Παναγιά μου Δέσποινα και του Χριστού μητέρα
τη χάρη σου παρακαλώ νύχτα και ημέρα
Ανέ κοντήνει η γλώσσα μου και αν θαμπωθεί το φως μου
κόπιασε Παναγία μου και στο προσκέφαλο μου


Σελίδες