Αποκριγιώματα στη Γέργερη με τρελό κέφι και παραδοσιακά δρώμενα (φωτο και βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Αποκριγιώματα στη Γέργερη με τρελό κέφι και παραδοσιακά δρώμενα (φωτο και βίντεο)




Τρελό ξεφάντωμα και φέτος στη Γέργερη όπου γιορτάστηκαν τα παραδοσιακά Αποκριγιώματα με λαϊκά δρώμενα του κύκλου της ζωής, μουζώματα και κυρίως κέφι και διάθεση για πειράγματα.

Όπως οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το Διόνυσο, ντυμένοι με τραγόμορφες μεταμφιέσεις και κουδούνια συμμετέχοντας σε έναν άναρχο χορό με κρασί έτσι και στη Γέργερη αναβιώνουν δρώμενα που έλκουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και φέρουν τη σφραγίδα του λαϊκού μας πολιτισμού και των στοιχείων που τον χαρακτήρισαν μεταγενέστερα.

Μικροί και μεγάλοι μούζωσαν σήμερα τα πρόσωπα τους, ντύθηκαν με προβιές προβάτων, ζώστηκαν με δεκάδες κουδούνια ζώων και ξεχύθηκαν στους δρόμους επιδιδόμενοι σ  ένα εκστατικό χορό, θορυβώδη και άναρχο.

Αποκορύφωμα της διοργάνωσης τα δρώμενα της σποράς, τους γάμου κ.α που προκάλεσαν το γέλιο και ξεσήκωσαν τον κόσμο. Σε όλα αυτά έντονο το σεξουαλικό πείραγμα,που όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τους .


Ζητούμενο όλων αυτών να αποπεμφθεί το κακό και να υπάρξει ξύπνημα και  αναγέννηση της φύσης, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα.

Τη διοργάνωση είχε και φέτος  ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης, στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια γιατί εξακολουθεί να αντιστέκεται στα ξενόφερτα καρναβάλια και γιατί καταφέρνει να δώσει ζωή σε παραδόσεις που πρέπει διατηρηθούν και να τις γνωρίσουν οι σημερινές γενιές. Τα παραδοσιακά Αποκριγιώματα της Γέργερης στήριξαν ακόμα η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Γόρτυνας




Η"νύφη"της Γέργερης έδωσε τα ρέστα της 

Παρόντες και φέτος στη Γέργερη οι Μυθοκρουσμένοι του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου 








Σελίδες