Η Κυρά Σαρακοστή με τα επτά πόδια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Η Κυρά Σαρακοστή με τα επτά πόδιαΜπήκε στη ζωή μας μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυρά Σαρακοστή, η γλυκιά κυρία, που προσεύχεται με τα χέρια σταυρωμένα, με τα επτά της ποδαράκια- όσα και οι εβδομάδες που απομένουν ως το Πάσχα- και χωρίς στοματάκι για να μας θυμίζει πως νηστεύουμε.

Ένα από τα ξεχασμένα στις μέρες μας έθιμα της Σαρακοστής είναι και η δημιουργία της κυράς Σαρακοστής, μιας φιγούρας είτε από ζυμάρι, είτε από χαρτί, που ουσιαστικά είχε ρόλο ημερολογίου το οποίο μας οδηγούσε προς το Πάσχα.

Η κυρά Σαρακοστή είχε 7 πόδια και κάθε βδομάδα που περνούσε, μέχρι τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης, οι πιστοί αφαιρούσαν από ένα.


Το έθιμο, κατά το παρελθόν, άγγιζε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τις δικές του βέβαια παραλλαγές. Αλλού την κυρά Σαρακοστή την έφτιαχναν με χαρτί κι αλλού με ζυμάρι, στο οποίο πρόσθεταν αρκετό αλάτι, ως συντηρητικό, ενώ υπήρχαν και περιοχές όπου πρώτη ύλη για την κατασκευή της ήταν το ύφασμα.  

Τα πόδια της κυράς Σαρακοστής κόβονταν κάθε Σάββατο και μάλιστα το τελευταίο, σύμφωνα με τις παραδόσεις, έπρεπε να κρυφτεί μέσα σε ένα ξερό σύκο, που έδινε καλοτυχία σε όποιον το έβρισκε στη διάρκεια του πασχαλινού τραπεζιού.


Σελίδες