"Κομμάτια" από την κακοκαιρία ο περιμέτρικος του φράγματος Ποταμών στο Αμάρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

"Κομμάτια" από την κακοκαιρία ο περιμέτρικος του φράγματος Ποταμών στο Αμάρι



Τεράστιες ζημιές έχει υποστεί ο περιμετρικός δρόμος που αγκαλιάζει το φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι. 

Η τελευταία θεομηνία έσπασε και βούλιαξε το δρόμο σε σημεία του, καθιστώντας τον απροσπέλαστο, όπως  φαίνεται στις φωτογραφίες του e-storieskritis.

"Θα προχωρήσουμε σε αποκατάσταση" μας δήλωσε ο διευθυντής διαχείρισης συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων του ΟΑΚ ΑΕ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, αναγνωρίζοντας το μέγεθος των καταστροφών στο δρόμο, ο οποίος φθάνει σε μήκος τα 14 χιλιόμετρα.


Όπως ο ίδιος εξήγησε αυτό που έχει συμβεί φέτος δεν το έχουν ζήσει ποτέ ξανά αφού έχει γίνει υπερχείλιση του φράγματος των Ποταμών πάνω από 1,5 φορά το μέγεθος του, κι έχουν έτσι οδηγηθεί στη θάλασσα περισσότερα  από 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.


Ο κ Μαμαγκάκης διευκρίνισε πως δεν είναι μόνο το νερό της βροχής, που αυτή τη χρονιά έπεσε χωρίς άλλο προηγούμενο σε ποσότητες, αλλά και το νερό των πηγών που καταλήγει μέσα στο φράγμα που έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλου όγκου, χειμώνα καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το νερό από τις πηγές του Πατσού που τρέχει προς το φράγμα αδιάκοπα όλο το χρόνο.

Από το 2008 το φράγμα των Ποταμών είναι σε θέση να αρδεύει όλο τον κάμπο του Ρεθύμνου με ένα αγωγό μήκους 30 χιλιομέτρων που φθάνει ως την Πηγή του Άδελε, καλύπτοντας έτσι ανάγκες 12.000 στρεμμάτων.


Τώρα γίνεται προετοιμασία για να αξιοποιηθεί μέρος της μεγάλης ποσότητας του νερού του φράγματος και για την ύδρευση του Ρεθύμνου με την κατασκευή διυλιστηρίου στην περιοχή Γιαννούδι, που θα καλύπτει την υδροδότηση και της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και μέρους του  Μυλοποτάμου.

 Η προγραμματική σύμβαση του έργου,  προϋπολογισμού 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης



Σελίδες