Αυξήσεις εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιότητες της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Αυξήσεις εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιότητες της Κρήτης


Η κατάργηση της κατηγορίας των εισιτηρίων 2-1 ευρώ και η αντικατάστασή τους από την κατηγορία των 3-2 ευρώ, η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων σε 24 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία και η μείωση σε πέντε αντίστοιχους χώρους, είναι μερικές από τις αλλαγές που θα συντελεστούν από το 2020 στη χώρα μας.

Το θέμα απασχόλησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις προτάσεις της ομάδας εργασίας που ασχολήθηκε με τον επανακαθορισμό των τιμών εισιτηρίων (μεμονωμένων και ενιαίων), σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την επικράτεια. 

Στις νέες προτάσεις ελήφθησαν υπόψη στατιστικά στοιχεία και έσοδα από εισιτήρια, η κατάσταση των χώρων, η περιοχή όπου βρίσκονται -αν δηλαδή προσελκύουν κόσμο ή όχι-, η ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ και, κυρίως, η επισκεψιμότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως για παράδειγμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου το ολόκληρο και το μειωμένο εισιτήριο από 10 και 5 ευρώ αντίστοιχα γίνονται 12 και 6 ευρώ.

Σύμφωνα με τις νέες τιμολογιακές προτάσεις, προστίθεται κατηγορία των 10 ευρώ σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, καταργείται η κατηγορία των 2 ευρώ (σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία), που αντικαθίσταται από την κατηγορία των 3 ευρώ καθολικά (μειωμένο 2 ευρώ). 

Μεταξύ άλλων αυξήσεις έχουμε στα εισιτήρια: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας, στο Φρούριο Κούλε, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ματάλων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και στο Σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία Αττικής από 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο) οι τιμές γίνονται 4 ευρώ το ολόκληρο και 2 ευρώ το μειωμένο.


Σελίδες