Ο Κερίτης έγινε Καιρίτης και διέλυσε την ιστορική γέφυρα του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ο Κερίτης έγινε Καιρίτης και διέλυσε την ιστορική γέφυρα του




Η ιστορική γέφυρα του Κερίτη, κοντά στον Αλικιανό Χανίων δεν υπάρχει πια, η κακοκαιρία και η ανύπαρκτη συντήρηση οδήγησαν στην κατάρρευση της.


Ήταν ένα χαρακτηρισμένο νεώτερο διατηρητέο μνημείο καθώς αποτελούσε εξαιρετικό δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα.




Κατασκευάσθηκε το 1908 για να μπορούν άνθρωποι και οχήματα να διασχίζουν τον ποταμό που γεφύρωνε , ένα ποταμό που φέρει τρία ονόματα και είναι βαμμένος με αίμα.

Εμπνευστής της κατασκευής της ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την  αρχιτεκτονική της να είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τη σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Λογοθέτης, που είχε παντρευτεί από εκείνη την περιοχή.




Η γέφυρα διέθετε  τρία μεγάλα τόξα φτιαγμένα από τεράστιες νταμαρόπετρες.

Ο ποταμός Κερίτης ή Καιρίτης ή Ιάρδανος που τη διέσχιζε κουβαλά με μεγάλη ιστορία. Με την ονομασία Ιάρδανο τον συναντάμε στον Όμηρο.

 Το όνομα Καιρίτης το πήρε αργότερα επειδή όταν αγρίευε και τα νερά του φούσκωναν με τις κακοκαιρίες έπνιγε όλη τη γύρω περιοχή.

Μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο ονομάστηκε Κερίτης, ένα όνομα συνδεδεμένο με το αίμα δεκάδων ανθρώπων, τους οποίους οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην κοίτη του. Όσοι σώθηκαν άναβαν κεριά στη μνήμη τους κι έτσι ο Καιρίτης έγινε Κερίτης.


 Ο ποταμός Κερίτης πηγάζει από τα Μεσκλά και διασχίζει την γεμάτη πορτοκαλεώνες κοιλάδα του Αλικιανού εκβάλλοντας στον Πλατανιά, όπου μάλιστα το τελευταίο κομμάτι του λέγεται και Πλατανιάς, εξαιτίας των πολλών πλατάνων που τον περιβάλλουν.
Στη διαδρομή του ενώνεται και με άλλες πηγές και ρέματα.

Στη διάρκεια της Κατοχής και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου του 1941 εκτελέστηκαν εκεί 108 άνδρες από τα γύρω χωριά.

Αργότερα ανεγέρθηκε, στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου από Χανιά προς Αλικιανό, μνημείο για να τιμηθούν όλα αυτά τα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες