Ο ναός του Αγίου Βλασίου και Ευαγγελισμού στους Σταμνοιούς. Η θαυμαστή ιστορία της εικόνας του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

Ο ναός του Αγίου Βλασίου και Ευαγγελισμού στους Σταμνοιούς. Η θαυμαστή ιστορία της εικόνας του


Στους Σταμνοιούς Πεδιάδος, πέρα από τον μοναδικό στο είδος του τρίκλιτο ναό της Μεταμορφώσεως (δείτε εδώ) βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Βλασίου και του Ευαγγελισμού.

Της Ελένης Βασιλάκη

Το αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο κλίτος χρονολογείται από την Ενετοκρατία ενώ το νότιο κλίτος και η δυτική όψη του ναού προστέθηκαν μεταγενέστερα, τον 19ο αιώνα.

Μάλιστα λιγοστά τμήματα τοιχογραφιών σώζονται στο παλιό κλίτος, το οποίο διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά των ναών εκείνης της περιόδου.Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου

Σε σημείο ανάμεσα στα δύο κλίτη είναι τοποθετημένη παλιά (ιδιαίτερα φθαρμένη) θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου που θέλει η παράδοση να ρίχτηκε στην πυρά από τους Τούρκους, μετά την επανάσταση του 1897,  μαζί με άλλες εικόνες. 

Όμως εκείνη, λέγεται πως, σηκώθηκε μόνη της και βγήκε από τις φλόγες και απομακρύνθηκε από το σημείο πράγμα που τρομοκράτησε τους Τούρκους και τους έκανε να μετανιώσουν για την πράξη τους . Οι ίδιοι οι Τούρκοι της Άνω Βάθιας φέρεται μάλιστα να διηγήθηκαν αυτό το περιστατικό στον Ιωάννη Γ. Κατσαμποξάκη, ο οποίος και διέσωσε τη μαρτυρία του θαύματος.

Τα δύο κλίτη του ναού κοσμούν πολλές όμορφες εικόνες που έχει φιλοτεχνήσει ο ιερέας της Ενορίας των Σταμνιών, πατήρ Ζαχαρίας Καλιακάκης. 

Ανάμεσα τους ξεχωρίσαμε την εικόνα του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Σπυρίδωνα ενώ ευλογούν το ποίμνιο που τους περιβάλει. Πρόκειται για αντίγραφο εικόνας που φυλάσσεται στη Μόσχα. Δια χειρός του πατήρ Ζαχαρία και η Πλατυτέρα, στην κόγχη του ιερού του κλίτους του αφιερωμένου στον Ευαγγελισμό.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
  
Τα χαρακτηριστικά πινάκια που έφεραν οι παλιοί ναοίΣελίδες