Πεζοπορία στις άγνωστες βόρειες πλαγιές των Αστερουσίων με ξεναγό το Γιώργο Σταματάκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Πεζοπορία στις άγνωστες βόρειες πλαγιές των Αστερουσίων με ξεναγό το Γιώργο Σταματάκη


Μια εξόρμηση στις αδικημένες και άγνωστες βόρειες πλαγιές των Αστερουσίων, με πλούσια ξενάγηση, υπόσχεται στα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ο γνωστός λαογράφος Γιώργος Σταματάκης.

Ο καταγόμενος από την περιοχή των Αστερουσίων αρχηγός και ξεναγός στην πεζοπορία θα γνωρίσει στους συμμετέχοντες κάποιες από τις πολλές όμορφες και γεμάτες θρύλους γωνιές του τόπου του.

Η πορεία θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Καπετανιανά (750μ) απ' όπου οι πεζοπόροι θα ανηφορίσουν στην κορυφή Σκλαβοκεφάλα (1000μ). Εκεί θα γίνει μια μικρή στάση στα Σκλαβιανά με τους πολλούς θρύλους, τους οποίος θα διηγηθεί ο Γιώργος Σταματάκης.



Στη συνέχεια η πεζοπορία θα συνεχιστεί προς το οροπέδιο των Λάκκων, τον γεμάτο θύμισες από τα παιδικά χρόνια του Γ. Σταματάκη,  για να ολοκληρωθεί κατηφορίζοντας προς το χωριό Παναγιά Μονοφατσίου, έχοντας σε όλη τη διαδρομή θέα προς την πεδιάδα της Μεσαράς.

Στην διάρκεια της Κυριακάτικης εξόρμησης οι πεζοπόροι θα περάσουν από τους μεσαιωνικούς και εντελώς εξαφανισμένους οικισμούς Σκλαβιανά, Άγιος Κύριλλος, Κάτω Μετόχι και Πόλες. Θα δουν το φαράγγι του Παστρικού φτάνοντας στον Κάστελο, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βήνη. 

Επίσης θα γίνει επίσκεψη σε μια σειρά μικρών γραφικών και ιστορικών ξωκλησιών πριν την κατάληξη στην Παναγιά.

Να πούμε πως λίγο πριν το τελευταίο αυτό χωριό θα γίνει πέρασμα από σημείο, στην άκρη του Φαραγγιού του Παστρικού, όπου βρίσκεται το πρόσφατα αναστηλωμένο εκκλησάκι του Αγίου Κυρίλλου. Εκεί θα γίνει υποδοχή και φιλοξενία των πεζοπόρων από το ενοριακό συμβούλιο στον ωραίο χώρο που έχει διαμορφώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγιάς.



Η πορεία θα διαρκέσει περίπου 5 ώρες και είναι σχετικά εύκολη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν έως την Παρασκευή, από 20.30 – 22.30, το βράδυ με τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, στην Δικαιοσύνης 53 στο τηλέφωνο: 2810-227609.

Σελίδες