Μια ενδιαφέρουσα πρόταση αξιοποίησης του καταφυγίου του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση αξιοποίησης του καταφυγίου του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό


Πρόταση να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί ως επισκέψιμος χώρος το παλιό καταφύγιο-αποθήκη υλικού του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό, καταρχήν για τους μαθητές και κατά δεύτερον λόγο για όσους πολίτες επιθυμούν να το επισκεφθούν, καταθέτει η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες».

Θεωρώντας πως η επίσκεψη σε ένα τέτοιο χώρο μαθητών που διδάσκονται στο μάθημα της ιστορίας τα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου θα λειτουργήσει βιωματικά για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν τότε αλλά και ως κίνητρο περαιτέρω αναζήτησης πληροφοριών για το ρόλο της Κρήτης στα γεγονότα της περιόδου, οι «Ενεργοί Πολίτες» και ο επικεφαλής τους Ηλίας Λυγερός έθεσαν ήδη το θέμα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Γιώργο Τερζάκη, ο οποίος όχι μόνο βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα αλλά ζήτησε να προωθηθεί περαιτέρω.



Είναι αξιοσημείωτο πως στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου δεν υπάρχει ούτε ένα, από τα πολλά καταφύγια και αμυντικά έργα που κατασκευάστηκαν κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αξιοποιημένο και επισκέψιμο κι έτσι το συγκεκριμένο, που βρίσκεται στην περιοχή του Καρτερού, και συγκεκριμένα πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην Πρασσά, δίδει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα τέτοιο χώρο.

Το κτίσμα, μέσα στο βράχο, διαθέτει τρεις τουλάχιστον αίθουσες που συνδέονται μεταξύ τους με μικρούς διαδρόμους αλλά και πολυβολείο στο ύψος του κεντρικού δρόμου.



Το γεγονός πως διαθέτει εύκολη πρόσβαση, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και είναι τόσο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου το καθιστά άριστη επιλογή για επισκέψεις μαθητών και όχι μόνο.

Το καταφύγιο χρειάζεται, σε πρώτη φάση, ένα καλό καθαρισμό από το Δήμο, σήμανση και συνεννόηση με το Στρατό, στο οποίο ανήκει, ώστε να μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί.





Σελίδες