Αντωναΐδα: Το φυτό με τις πάμπολλες ιδιότητες που κόντεψε να αφανιστεί από την Κρήτη την Κατοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Αντωναΐδα: Το φυτό με τις πάμπολλες ιδιότητες που κόντεψε να αφανιστεί από την Κρήτη την Κατοχή



Η αντωναΐδα είναι ένα φυτό που συναντάμε σε πολλές περιοχές της Κρήτης όμως κυρίως φύεται στο Λασίθι, στο όρος Δίκτη.

Είναι ένα βότανο με πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες και άλλα τόσα ονόματα ανάλογα με τον τόπο όπου το βρίσκουμε: αντωναΐδα, λαγοκοιμιθιά, της αγάπης βοτάνι, το βοτάνι της Παναγίας, φτεμόχορτο, γερακούνδιο, λουτρόχορτο, ασπρόχορτο, σπληνοβότανο, πολιόν του βουνού, παναγιόχορτο, της Κυράς το χόρτο, άγριος αμάραθος, λιβανόχορτο.


Η αντωναΐδα, κινδύνευσε  να εξαφανιστεί  από το νησί μας κατά τη γερμανική κατοχή, γιατί οι στρατιώτες τη μάζευαν σε μεγάλες ποσότητες  και έπιναν το αφέψημά της αντί τσαγιού.

Υπάρχει ένας θρύλος που λέει πως η Αντωναΐδα, ήταν μια όμορφη κοπέλα που της άρεσε να πηγαίνει στο βουνό και να μαζέυει βότανα  και λουλούδια. Σε μια απ αυτές τις βόλτες της ένας χοίρος, που αναζητούσε τροφή της επιτέθηκε και τη σκότωσε. Όμως ο θεός λυπήθηκε να μπει στο χώμα μια τόσο ωραία κοπέλα και τη μεταμόρφωσε σε θάμνο ώστε, εκεί ψηλά στα βουνά που τόσο αγαπούσε, να φυτρώνει και να σκορπά το άρωμα της.


Έχει καταγραφεί σε αυτό το φυτό δράση στυπτική, αντιρευματική,  επουλωτική, ιδρωταγωγή και  χολαγωγή. Οι πικρές ουσίες που περιέχει το κάνουν ιδανικό γιατρικό για το στομάχι ενώ διεγείρει την όρεξη, τη χοληδόχο κύστη, τους νεφρούς και βοηθά την πέψη.

Συνδυάζεται πολύ καλά με την αχιλλέα, τη μέντα και τα άνθη ζαμπούκου για κρυολογήματα και γρίπη. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μίγματα για να κάνει πιο εύγευστο ένα ρόφημα, λόγω της ευχάριστης μυρωδιάς που έχει. 

 Το φυτό είναι ακίνδυνο και οι δόσεις δεν χρειάζεται να είναι αυστηρά καθορισμένες. Σε υπερβολική δόση όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι. 

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το cretan-herbals )

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες