Τα αρτουλάκια των Τριών Ιεραρχών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

Τα αρτουλάκια των Τριών Ιεραρχών


Όσοι υπήρξαμε μαθητές, πριν από κάμποσα χρόνια, θυμόμαστε με προσμονή αυτή τη μέρα που γιορτάζουν οι Τρεις Ιεράρχες.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο αιτία αυτής της προσμονής ήταν τα νόστιμα αρτουλάκια που κατά παράδοση μας μοίραζε το σχολείο μετά τον εκκλησιασμό.

Μη βλέπετε που σήμερα δια νόμου καταργήθηκε και ο εκκλησιασμός, πριν από χρόνια ούτε να το διανοηθεί μαθητής δημοτικού σχολείου να μην πάει στην εκκλησία τέτοια ημέρα και φυσικά να μην καταλήξει έχοντας στα χέρια του ένα από τα περίφημα αυτά αρτουλάκια, που μοσχομύριζαν. Ήταν μεγάλου μεγέθους αλλά σίγουρα μικρότερα από άρτους, χωρίς σουσάμια και άλλα περιττά υλικά.

Παιδί ακόμα θυμάμαι στο χωριό λίγες ημέρες πριν τη γιορτή των "τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος" να κάνουμε μαζικά παραγγελία στο φούρνο του κοντινού χωριού τα αρτουλάκια τα οποία παραλαμβάναμε την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών.

Όλοι μας γνωρίζαμε και το απολυτίκιο των τριών Αγίων κι το σιγοψιθυρίζαμε στην εκκλησία και εννοείται ξέραμε τα πάντα για το βίο τους θεωρώντας δεδομένο ότι αποτελούσαν τους προστάτες μας κι εκείνους που μας έδιναν φώτιση όσο διαρκούσαν τα μαθητικά μας χρόνια. Εξάλλου αυτή η φώτιση ήταν και το ζητούμενο του εκκλησιασμού μας.

Τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει, για να πάνε οι μαθητές στην εκκλησία, μέρα σαν τη σημερινή, τους τάζουν κουπόνια για να πιουν καφέ, μετά, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για απολυτίκια και βίους Αγίων...Τι να κάνουμε; πρέπει να συμβαδίζουμε με το πνεύμα των καιρών και την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες μας, με το ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών σε αυτό τον τομέα να τον αναλαμβάνουν πλήρως οι γονείς.

Ε.Β

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες