Ο κεκλιμένος ναός του Αγίου Νικολάου στο Δούλι. Ανάγκη να στηριχθεί και να "αποκαλυφθεί" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ο κεκλιμένος ναός του Αγίου Νικολάου στο Δούλι. Ανάγκη να στηριχθεί και να "αποκαλυφθεί"


Στο μικρό αγροτοκτηνοτροφικό οικισμό του Δουλίου, του δήμου Γόρτυνας, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από την Ενετοκρατία και ενδεχομένως μάλιστα από την πρώιμη περίοδο της, τον 13ο αιώνα. 

Της Ελένης Βασιλάκη

Το ίδιο το Δούλι αποτελούσε φέουδο του ευγενούς Venerio και έχουμε την πρώτη αναφορά σε αυτό σε έγγραφο του 1372 στο Δουκικό Αρχείο του Χάνδακα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ολόκληρο το χωριό, όπως και τα κοντινά του, τούρκεψε, όμως ότι δεν κατάφερε τότε ο εχθρός φαίνεται να πετυχαίνει σήμερα ο φθοροποιός χρόνος και η εγκατάλειψη σε σχέση με το μοναδικό αυτό μνημείο του Δουλίου.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει γείρει προς τη μια πλευρά ενώ στο εσωτερικό της οι ρωγμές είναι τεράστιες και απαιτούν την άμεση επέμβαση των αρχαιολόγων, πριν είναι πολύ αργά.

Γιατί πέρα από το χρόνο κατασκευής το ναού εκείνο που είναι σημαντικό είναι πως επρόκειτο για ένα κτίσμα γεμάτο τοιχογραφίες, ένα μικρό μέρος των οποίων αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι, χωρίς όμως να προχωρούν, προφανώς ελλείψει χρημάτων, σε πλήρη αποκάλυψη και συντήρηση τους, ταυτόχρονα με τις άλλες εργασίες αποκατάστασης που χρειάζεται, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, ο ναός.

Τον επισκεφθήκαμε με το νέο σε ηλικία και γεμάτο όρεξη να προσφέρει στην ενορία του ιερέα του Δουλίου, πατήρ Φανούριο Τσαφαντάκη,  ο οποίος με αγωνία αναμένει να δει πράσινο φως από τους αρχαιολόγους προκειμένου να διασωθεί ο παλιότερος ναός του χωριού, απ’ όπου μάλιστα κατάγεται και ο ίδιος.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας μονόχωρος ναός με τυφλά αψιδώματα και σφενδόνιο, που φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καλυμμένο όμως με αλλεπάλληλα στρώματα ασβέστη. 

Στη δυτική πλευρά του, στο παρελθόν, έγιναν εργασίες στην οροφή, η οποία μάλλον είχε διαλυθεί ,οπότε ότι υπήρχε εκεί χάθηκε. Όμως και τώρα σε αυτό το κομμάτι έχουμε πτώση σοβάδων και φαίνονται τα οξειδωμένα σίδερα που είχαν τοποθετηθεί.

Η παράδοση θέλει ο ναός του Αγίου Νικολάου να έχει γλυτώσει μέχρι σήμερα όχι μόνο από τους μουσουλμάνους , που κατέστρεφαν ότι χριστιανικό έβρισκαν μπροστά τους, αλλά και από την ίδια τη μανία της φύσης.

Πάνω ακριβώς από το ναό υψώνεται ένας λόφος με μεγάλα χαράκια, που ονομάζεται «Πύργος». Ένα απ’ αυτά, εξιστορούν οι παλιοί πως, αποκολλήθηκε και ήταν έτοιμο να πέσει ισοπεδώνοντας την εκκλησία. 

Ο Άγιος Νικόλαος όμως, λένε, το κράτησε με το χέρι του εκεί ψηλά για να μην κατρακυλήσει. Ως απόδειξη μάλιστα αναφέρουν ένα σχέδιο πάνω στο χαράκι που μοιάζει με το αποτύπωμα της παλάμης του Αγίου, προστάτη του ναού.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)




Οι σοβάδες πέφτουν και φαίνονται τα οξυδωμένα σίδερα στη δυτική πλευρά του ναού 

Οι ρωγμές στο βόρειο τοίχο είναι τεράστιες και επικίνδυνες 

Οι αρχαιολόγοι έξυσαν τμήματα του ασβέστη και αποκάλυψαν τμήματα τοιχογραφιών 













Έξω από το ναό έχει ταφεί ο ιερέας Κωνσταντίνος Τσαφαντάκης που απεβίωσε το 1928



Ο λόφος που οι ντόπιοι αποκαλούν Πύργο με το χαράκι που κιδύνευσε να πέσει πάνω στο ναό 

Σελίδες