Εκκλησιαστικό Μουσείο Πισκοπιανού: Ένα αληθινό στολίδι σ' ένα τόπο με μακρά ιστορία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Εκκλησιαστικό Μουσείο Πισκοπιανού: Ένα αληθινό στολίδι σ' ένα τόπο με μακρά ιστορία


Σπουδαίο έργο έχει να επιδείξει τα 34χρόνια που βρίσκεται στην Ενορία Πισκοπιανού ο εφημέριος Γεώργιος Κοκκιάδης, ένας δραστήριος ιερέας με όραμα για τον τόπο του και αγάπη για το ποίμνιο του.

Δημιούργημα του είναι το Εκκλησιαστικό Μουσείου Πισκοπιανού, που από το 1996 στεγάζεται σε χώρο πολλαπλών χρήσεων της Ενορίας ο οποίος βρίσκεται στην ίδια πλατεία με τον παλαιό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και το μεγάλο ναό ,που κτίστηκε μεταγενέστερα, και είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, τον Άγιο Στυλιανό και το Γρηγόριο το Θεολόγο.

Με πολύ προσπάθεια και ενδιαφέρον ο πατέρας Γεώργιος κατάφερε να συλλέξει απ' όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, όπου χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας, υλικό το οποίο εκθέτει στο Μουσείου του Πισκοπιανού, σε προσεγμένες προθήκες.


Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, ξεναγώντας μας στον ενδιαφέροντα αυτό χώρο, με επιστολές του ζήτησε να του δοθεί από ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας υλικό, για τις ανάγκες του Μουσείου, το όποιο είναι καταγεγραμμένο στην κάθε του λεπτομέρεια , και παρουσιάζεται με αναφορές σε εκείνους που το παραχώρησαν.

 Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Πισκοπιανού φυλάσσονται κατ΄ εξοχήν άμφια ιεραρχών και μάλιστα εξεχόντων, η συγκέντρωση των οποίων οφείλεται αποκλειστικώς στις γνωριμίες αλλά και στο κύρος του εφημερίου Γεωργίου Κοκκιάδη, ο οποίος θέλησε να κάνει αυτή την συλλογή συνδυάζοντας την με το ίδιο το όνομα του χωριού αλλά και τον ιστορικό του ρόλο ως επισκοπικής έδρας.

 Έτσι βλέπουμε μήτρες, αρχιερατικά εγκόλπια και σταυρούς, πατερίτσες και αρχιερατικές ράβδους, ωμοφόρια, σάκους αλλά και πλήρεις αρχιερατικές στολές, συνοδευόμενα, τα περισσότερα, με επιστολές των αρχιερέων στους οποίους ανήκαν ή αυτών που τα πρόσφεραν, καθώς επίσης παλιά αντιμήνσια, ιερά σκεύη, όπως άγια ποτήρια, δισκάρια, αστερίσκους, λόγχες, λαβίδες, μυροδοχεία, θυμιατά και πολλά άλλα. Ιδιαίτερο έκθεμα του Μουσείου ένα ακρόπρωρο, πιθανόν από πειρατικό σκάφος του 16ου-17ου αιώνα (δείτε το εδώ)

 Οι αρχιερείς των οποίων αρχιερατικά άμφια και λοιπά σκεύη φυλάσσονται στο Μουσείο Πισκοπιανού και μπορέσαμε να καταγράψουμε είναι: Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος, Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεος, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Θεόδωρος, Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Αγαθάγγελος, Μητροπολίτης Μεσηνίας Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Πέτρας και Χερονήσου Νεκτάριος, Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος, Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλος, Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας Νεκτάριος, Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου (ήδη Κρήτης) Ειρηναίος, Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος, Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, Επίσκοπος Κνωσού Μακάριος, Επίσκοπος Ολύμπου Άνθιμος και πολλοί άλλοι.
   
Σε προέκταση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων λειτουργεί κι ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ραφαήλ και τον Άγιο Δημήτριο, το οποίο εγκαινίασε το 1996 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος. Ο μικρός ναός είναι κατάγραφος με αγιογραφίες του Γεωργίου Κτιστάκη .


Αξίζει να σημειώσουμε πως με μικρό μουσείο μοιάζει και ο χώρος ενός παλιού σπιτιού, που βρίσκεται στην ίδια πλατεία με τους ναούς και το Μουσείο, και το οποίο έχει περιέλθει στην κυριότητα της Ενορίας, έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως το γραφείο της.

Παλιότερα ο χώρος αυτός λειτούργησε και ως σχολείο για το χωριό ενώ η παράδοση θέλει να είχαν μεταφερθεί εκεί μεγάλου μεγέθους εικόνες από την Παλαιοχριστιανική του Πισκοπιανού για φύλαξη, όταν εκείνη καταστράφηκε.

Ωστόσο αφέθηκαν εκεί πολύ καιρό και το κτίσμα, με το πέρασμα του χρόνου και την αδυναμία συντήρησης του, υπέστη φθορές. Τα κεραμίδια του τρύπησαν και άρχισε να περνά νερό στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα οι εικόνες να σαπίσουν και να καταστραφούν. Οι κάτοικοι τότε, δυστυχώς, τις έκαναν ένα σωρό και τις έκαψαν. 

Ελένη Βασιλάκη


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)





Υφασμάτινη θύρα του 1921


Η ποιμανοτρική ράβδος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ



Εγκόλπιο που προσέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος




Η παλιότερη κολυμβήθρα του χωριού 

Το παρεκκλήσι των Αγίων Ραφαήλ και Δημητρίου


Το παλιό σπίτι όπου βρίσκεται το γραφείο της Ενορίας




Σελίδες