Ο Κρητικός που παράγει παγωμένο "έρωτα" στους -10 βαθμούς στον Καναδά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

Ο Κρητικός που παράγει παγωμένο "έρωτα" στους -10 βαθμούς στον Καναδά


Μια όμορφη ανάρτηση της φίλης Έλενας Νάμινι μας θύμισε, μέσα στην παγωνιά του Γενάρη, τον Κρητικό ο οποίος τόλμησε στη νέα του πατρίδα, τον Καναδά, να δημιουργήσει τον πρώτο βιολογικό μηλεώνα παράγοντας το περίφημο ice wine από μήλα, το Apple ice Eros, αποδεικνύοντας μας πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο με πολύ δουλειά και φαντασία. 

Όπως περιγράφει η Έλενα, στους -8 έως -10 βαθμούς τέλη Ιανουαρίου, ο "τρελός" Κρητικός μαζεύει τα μήλα από το περιβόλι του, όταν πλέον η παγωνιά έχει "ψήσει" την ψίχα του φρούτου και η φυσική ζύμωση τα έχει εμπλουτίσει με αρώματα και ακολουθεί την γνωστή διαδικασία όπως για τα icewine των παγωμένων σταφυλιών. 

Η ίδια σημειώνει πως θα ήταν εξαιρετικό, αν οι μηλοπαραγωγοί των ορεινών περιοχών μας, αντί να ξεπουλούν τα μήλα τους κάτω του κόστους ή να τα πετούν στις χωματερές και στα χωράφια για λίπασμα, τ' άφηναν ... να παγώσουν και ακολουθούσαν το παράδειγμα του Μανώλη Μανιαδάκη.

Αυτό είναι το όνομα του Κρητικού που από τον Καναδά πουλάει παγωμένο "έρωτα" με γεύση μήλου και μάλιστα καλλιεργημένου μόνο με αγνό βιολογικό τρόπο, στις παρυφές του Μόντρεαλ.

Ο Μανώλης Μανιαδάκης, είναι ο πρώτος παραγωγός στο Κεμπέκ, που τόλμησε να επενδύσει στη βιολογική καλλιέργεια των μήλων.

 Τον αποκάλεσαν τρελό και αιθεροβάμονα, καθώς, οι μηλιές είναι πολύ ευαίσθητο δέντρο και κανείς δεν πίστευε ότι θα κατάφερνε  να πετύχει βιολογικά μήλα χωρίς χημικά λιπάσματα ή χωρίς ραντίσματα.

Εκείνος όμως, δεν άκουσε κανένα κι έτσι από το 2002 έχει επίσημα σφραγίδα από την Αγροτική Υπηρεσία του Κεμπέκ ότι τα μήλα του είναι απολύτως βιολογικά.

Όταν το κατόρθωμα του είχε γίνει, προ ετών, ευρέως γνωστό είχε πει πως αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι τέτοιο γιατί ο ίδιος ήταν πολύ ευαίσθητος στα χημικά σκευάσματα, πάθαινε διαρκώς αλλεργίες, κι όταν το 1992 άρχισε να ασχολείται με τους μηλώνες και τη μηλοπαραγωγή έπρεπε να στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια τους.

Σταμάτησε επί τρία χρόνια τη χρήση των χημικών προϊόντων, τα οποία βοηθούσαν στην καταστολή των ασθενειών και την ανάπτυξη των καρπών, και απέδειξε στους καλλιεργητές και τους γεωπόνους ότι με το διαρκές κλάδεμα, την αραιότητα των δέντρων, το ψέκασμα με γεωλογικά κατασταλτικά, οι μηλιές μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Τα μήλα του Μανώλη Μανιαδάκη πωλούνται πλέον σε όλα τα βιολογικά σούπερ μάρκετ και τις φρουταγορές του Κεμπέκ. 

Όμως ο Κρητικός δεν έμεινε μόνο στην παραγωγή των φρούτων. Θέλησε να πάει την καλλιέργειά του ένα βήμα παραπέρα.

Όπως είχε πει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τα μηλόδεντρα μπήκε στην παραγωγή του ice wine από μήλα, καθώς ο καιρός στο Κεμπέκ ευνοεί αυτού του είδους το κρασί/μηλίτη.

Η διαδικασία που περιέγραψε έχει ως εξής: «αφήνουμε τα μήλα να παγώσουν μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Η παγωνιά ψήνει την ψίχα και ζυμώνει τις ουσίες του μήλου. Στους -10 C κάνουμε συγκομιδή των παγωμένων μήλων και τα βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο θάλαμο. Εκεί μαζεύουμε τον μούστο και τον αφήνουμε να μετατραπεί σε αλκοόλ. Έτσι, στο αποστακτήριο παράγουμε τον παγωμένο μηλίτη, που είναι δημοφιλές γλυκόπιοτο κρασί και σερβίρεται ως απεριτίφ αλλά και ως νταιζεστίφ».Το όνομα του μηλίτη του είναι "EROS", καθώς όπως έχει πει, ζει, αναπνέει και κινείται διαβάζοντας ελληνική μυθολογία, πράγμα που είναι το παράπλευρο πάθος της ζωής του. 

Ο Μανώλης Μανιαδάκης έχει πάρει αρκετά βραβεία για το εξαιρετικό παγωμένο κρασί του από μήλο ενώ το εξάγει σε αρκετές χώρες.

Το όνειρό του, έχει δηλώσει πως,  είναι μια μέρα, ως άλλος Βάκχος της αρχαιότητας, να μυήσει στο εκλεπτυσμένο του κρασί τους Έλληνες στην πατρίδα. Θέλει να βρεθεί στην Κρήτη, να λούζεται στο φως του ήλιου, να κολυμπάει στην αγκαλιά της θάλασσας κραδαίνοντας το μπουκάλι με τον "Έρωτα" στους συμπατριώτες του.

Σελίδες