Στο Ηράκλειο σήμερα η διεθνούς φήμης επιστήμονας Dr. Jane Goodall - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Στο Ηράκλειο σήμερα η διεθνούς φήμης επιστήμονας Dr. Jane Goodall


Στο Ηράκλειο σήμερα η διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Dr. Jane Goodall.

 Θα αναπτύξει ομιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, στις 6.30 το απόγευμα, με τίτλο "Λόγοι για να ελπίζουμε". Η ομιλία θα έχει μετάφραση την ελληνική γλώσσα και  απευθύνεται στο ευρύ κοινό. 

Νωρίτερα θα επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προκειμένου να συναντήσει ομάδες από σχολεία της Κρήτης και φοιτητές του Πανεπιστημίου,  που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots and Shoots. 

Η Jane Goodall ως νεαρή κοπέλα, με όνειρο να επισκεφθεί την Αφρική και να δει από κοντά τα άγρια ζώα της τη δεκαετία του 1960, χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, μετέβη στην Τανζανία, με τις οικονομίες που έκανε δουλεύοντας σε μπαρ, για να εργαστεί παρατηρώντας στην άγρια ζούγκλα τους χιμπατζήδες. 

Ζητούμενο γι αυτό το έργο, ήταν να μην υπάρχει επιστημονική προκατάληψη στην οποία ενδεχομένως να οδηγούσαν πανεπιστημιακές σπουδές, σχετικές με το αντικείμενο.

Οι ανακαλύψεις της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Τανζανία τάραξαν τα νερά της επιστημονικής κοινότητας και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος.

Η ίδια θεωρείται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες του 20ου αιώνα και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνία του πλανήτη καθώς συνεχίζει να ταξιδεύει 300 ημέρες το χρόνο μεταφέροντας ελπίδα μέσω των διαλέξεων της.

Το πρόγραμμα Roots & Shoots δημιουργήθηκε το 1991 από την Τζέιν Γκούντολ και μία ομάδα 12 μαθητών της στην Τανζανία.

 Σκοπός του είναι να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας ώστε να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία τους.

 Τα θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι ομάδες ποικίλλουν και μπορούν να αφορούν το περιβάλλον, τα ζώα ή τους ανθρώπους.​

Να σημειώσουμε πως πριν από 9 μήνες είχε σημειωθεί το αδιαχώρητο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Jane» του National Geographic, για τη ζωή της σπουδαίας αυτής γυναίκας.

Σελίδες