Οι αμπρακάμοι και τα υπόλοιπα κοσμήματα που φορούσαν οι Κρητικές του παλιού καιρού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Οι αμπρακάμοι και τα υπόλοιπα κοσμήματα που φορούσαν οι Κρητικές του παλιού καιρού





Περιζήτητο κόσμημα κατά το παρελθόν στην Κρήτη ήταν οι αμπρακάμοι. Ήταν συνήθεια να το δωρίζει ο αρραβωνιαστικός ή ο γαμπρός στη νύφη, ανάλογα βέβαια με την οικονομική του κατάσταση. 

Οι αμπρακάμοι ήταν ένα είδος κολαϊνας, φτιαγμένης από χρυσές χάντρες, που κατέληγε σε σταυρό ,τον οποίο συχνά κοσμούσαν και  πολύτιμοι λίθοι. Ως προς το σχήμα του μοιάζει αρκετά με τους μινωικούς και κυπριακούς ψήφους. 



Οι Κρητικές φορούσαν και τα λεγόμενα μιρμίδια ή γιορντάνια. Τα μιμίδια ήταν μικρές πλάκες σε σχήμα ρόμβου ή στρογγυλές, με σχέδια, όπως πουλιά και σταυροί, που συνδέονταν με κρίκους πάνω στους οποίους στερέωναν μικρά σταυρουλάκια, φύλλα και άλλα διακοσμητικά.

 Αγαπημένο κόσμημα των γυναικών στην Κρήτη και οι μαμουντιέδες, δηλαδή τα κοσμήματα που έφεραν επάνω νομίσματα (ο μαμουντιές ήταν νόμισμα των 25 γροσίων). Επίσης τα μποτόνια, που αποτελούνταν από στρογγυλές ή σε σχήμα ρόμβου χρυσές χάντρες με σχέδια επάνω.

Όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης οι αμπρακάμοι ήταν τα πιο συνηθισμένα μα και τα πιο επίσημα κοσμήματα.

 Συνήθως προσφέρονταν από τους γαμπρούς, αλλά οι στολισμοί των νέων γυναικών με αυτά δεν αποτελούσαν πάντοτε αποδείξεις οικογενειακής κατάστασης. Και αυτό γιατί αμπρακάμους φορούσαν συχνά και τα μεγάλα κορίτσια της οικογένειας τα οποία κοσμήματα τους έδιναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες τους.

 Η ωραία φωτογραφία που δημοσίευσε ο Νίκος Ψιλάκης μας δείχνει μια μεσαρίτικη οικογένεια τη δεκαετία του 30 να ποζάρει μπροστά στο φακό κάποιου πλανόδιου φωτογράφου, ντυμένη με παραδοσιακές μεσαρίτικες φορεσιές. Οι δύο γυναίκες φορούν στο λαιμό τους εντυπωσιακούς αμπρακάμους

(Μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από το karmanor )

Σελίδες