Οι Τυλισανοί "Μπακαλιάροι"... παρατσούκλι με νόημα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Οι Τυλισανοί "Μπακαλιάροι"... παρατσούκλι με νόημα


Τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Τύλισος και φυσικά χθες παραμονή της γιορτής και σήμερα, ανήμερα, το φαγητό που κυριαρχεί στα τραπέζια των κατοίκων της είναι ο μπακαλιάρος.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το παρατσούκλι που έχει αποδοθεί στους Τυλισανούς, του οποίους όλοι γνωρίζουν ως "μπακαλιάρους".

Το προσωνύμιο αυτό προέκυψε δεκαετίες πριν όταν οι κάτοικοι του χωριού με τα γαϊδούρια και τα μουλάρια τους κατέβαιναν στο Ηράκλειο για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, αγροτικά προϊόντα και αχινοπόδια. 

Με τα χρήματα που έβγαζαν από τις πωλήσεις αγόραζαν για να πάνε στα σπίτια τους και να μαγειρέψουν παστούς μπακαλιάρους. Τότε, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, ήταν αρκετά φθηνοί και αποτελούσαν ένα από τα καλύτερα φαγητά.

Οι κάτοικοι από τα κοντινά χωριά που τους έβλεπαν, κατά την επιστροφή στην Τύλισο, με κρεμασμένους τους μπακαλιάρους στα ζωντανά τους δεν άργησαν να τους δώσουν τ' όνομα "μπακαλιάροι".

Οι Τυλισανοί σήμερα όχι μόνο το αποδέχονται αλλά το γιορτάζουν κιόλας κι έτσι κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού οργανώνει από την παραμονή του Αγίου Νικολάου μεγάλο τραπέζι όπου το μενού περιλαμβάνει τι άλλο από μπακαλιάρο. 

Σελίδες