Ο νεοκλασικός, όμορφος, ναός του Αγίου Σάββα στα Άνω Καρουζανά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Ο νεοκλασικός, όμορφος, ναός του Αγίου Σάββα στα Άνω Καρουζανά



Στον Οικισμό των Άνω Καρουζανών, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο, ατενίζοντας τα σπίτια του χωριού,ο ναός του Αγίου Σάββα.

Πρόκειται για ένα νεκροταφειακό νεοκλασικό, κομψό, ναό που πανηγυρίζει στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει το τέμπλο με τα έντονα χρώματα αλλά και οι εικόνες του,οι περισσότερες φιλοτεχνημένες λίγο μετά το 1800.

Ανάμεσα τους τρεις που προέρχονται από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Καρζανιώτη, οι οποίες είναι τοποθετημένες δεξιά και αριστερά σε εμφανή σημεία του ναού μαζί με την παλιά εικόνα του Αγίου Σάββα.

Μεταφέρθηκαν εκεί για να προφυλαχθούν από την υγρασία αλλά και πιθανή κλοπή μια και ο Άγιος Σάββας βρίσκεται μέσα στο χωριό ενώ ο Άγιος Γεώργιος στην εξοχή.


Η μεγάλη εικόνα της γαλακτοτροφούσας Παναγίας στο τέμπλο είναι φιλοτεχνημένη έτσι ώστε να βλέπει κατάματα τον πιστό απ' όποια πλευρά κι αν την κοιτάξει ενώ αριστερά της μια αρκετά νεώτερη αλλά ξεχωριστή εικόνα του Αγίου Νικάνορος, που δεν βλέπουμε συχνά σε ναούς της Κρήτης.

Μια πινακίδα στην αυλόπορτα του ναού μας πληροφορεί πως το τοιχίο, όπου στηρίζεται, κατασκευάστηκε το 1889. 

Καταφυγή των κατοίκων των Άνω Καρουζανών και προστάτης τους είναι ο Άγιος Σάββας, με τη λατρεία του να κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή τους.

Ποιος όμως ήταν ο Άγιος Σάββας

Σπλάγχνο της Καππαδοκίας, γεννήθηκε τον 4ο αιώνα και σε ηλικία 8 ετών πήγε στο Μοναστήρι των Φλαβιανών, όπου μορφώθηκε και απέκτησε μεγάλη φήμη. Έμεινε εκεί έως τα 18 του και στη συνέχεια πήγε στην έρημο της Ανατολής. Εκεί έφτιαξε τη Μονή του.

 Όταν εκοιμήθη το ιερό λείψανο του ετάφη εκεί. Κάπου στο 547 εντοπίστηκε στο μνήμα του αδιάλυτο και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Από κει όμως, το 1204, το αφαίρεσαν Ενετοί και το μετέφεραν στην Ιταλία. Μόνο το 1965 οι Πατέρες της Μονής του Αγίου Σάββα, με θαυμαστό τρόπο, κατάφεραν να το πάρουν πίσω και να το επαναφέρουν στον τόπο του.

Το Μοναστήρι του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα είναι ανδρικό και άβατο για τις γυναίκες. Στις γυναίκες οι μοναχοί βγάζουν άγια λείψανα, για να τα προσκυνήσουν στην πύλη της μονής, και μοιράζουν αγίασμα και λάδι, προκειμένου να σταυρώνονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν καρκίνο.

Στην αυλή της Μονής υπάρχει μια φοινικιά -κατά την παράδοση, τη φύτεψε ο Άγιος Σάββας, τα φύλλα της οποίας θεωρούνται θαυματουργά για την απόκτηση παιδιών από όσες γυναίκες δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν.

Ο Άγιος Σάββας θεωρείται από εκείνους τους Αγίους που έχουν κάνει πολλά θαύματα. Κυρίως θεράπευε τους αρρώστους και δη τους καρκινοπαθείς. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το μεγάλο ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας φέρει το όνομά του.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα





Η Παναγία η γαλακτοτροφούσα












Σελίδες