Αλιμιά ή αλιματσά , δείτε γιατί πρέπει να βάλετε αυτό το φυτό στη ζωή σας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Αλιμιά ή αλιματσά , δείτε γιατί πρέπει να βάλετε αυτό το φυτό στη ζωή σας




Οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε αυτό το φυτό με τα γκριζοασημί φύλλα ούτε και τη χρήση του, παρότι δεν είναι σπάνιο στη βόρεια παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου, όπου κυρίως φύεται.

Πρόκειται για το Atriplex halimus (Amaranthaceae) που οι ντόπιοι ονομάζουν αλιμιά ή αλιματσά, αν και η τελευταία ονομασία έχει αποδοθεί και στον κρητικό έβενο σε κάποιες περιοχές της Κρήτης. 

Το θάμνο αυτό, του οποίου τα φύλλα τρώγονται με διάφορους τρόπους, μας σύστησε ο Χριστόφορος Χειλαδάκης, ο οποίος σε ταξίδια του στο Ιράκ και την Ανατολική Ιορδανία διαπίστωσε πως μπορεί να γίνει τροφή όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τις καμήλες στην έρημο.

Παλιότερα ήταν ενταγμένο και στο διαιτολόγιο των Κρητικών και ειδικά εκείνων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υψηλής πίεσης και ήθελαν ένα φυσικό υποκατάστατο του αλατιού στις τροφές τους, μια και το εν λόγω φυτό έχει πολύ αλμυρή αλλά ταυτόχρονα ωραία γεύση. 

Επίσης λέγεται πως η αλιμιά, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ιχνοστοιχείων που παρουσιάζει σε φυσικές οργανικές μορφές, εξασφαλίζει στις γυναίκες ότι δεν θα τους λείψουν αυτές οι θρεπτικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης γιαυτό είναι βασικό συστατικό σε σχετικά σκευάσματα. 

Τα φύλλα του θάμνου αυτού μπορούν να φαγωθούν ωμά σε σαλάτα, τουρσί ή βρασμένα.

Το Atriplex halimus φύεται σε περιοχές κοντά στη θάλασσα σε εδάφη αλμυρά, άγονα και ξερά, σε πετρώδη εδάφη, ενώ μπορούμε να το δούμε να ξεφυτρώνει μέσα από ερείπια και τείχη. 

Επειδή δε ρίχνει τα φύλλα του το χειμώνα αποτελεί ιδανικό ανεμοφράκτη για σπίτια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ενώ προστατεύει από τη διάβρωση και τη μεταφορά άμμου.






Σελίδες