Ο από Ενετοκρατίας ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον Ανισσαρά και η χρήση του στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ο από Ενετοκρατίας ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον Ανισσαρά και η χρήση του στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο




Στην περιοχή του Ανισσαρά, στο Δήμο Χερσόνησου, βρίσκεται ένας πολύ ιδιαίτερος ναός. Βλέποντας τον εξωτερικά, και από απόσταση, κανείς δεν υποψιάζεται ούτε την παλαιότητα του ούτε το ρόλο που διαδραμάτισε κατά το παρελθόν.


Της Ελένης Βασιλάκη

Ο μονόχωρος, καμαροσπέπαστος, ενοριακός ναός του Ανισσαρά, για τον οποίο ο λόγος, είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και χρονολογείται από την Ενετοκρατία.


Βλέποντας κανείς την είσοδο του, αλλά και το σφενδόνιο που στηρίζει το θόλο του και εδράζεται επί μενσολίνων, στο εσωτερικό του, δεν μπορεί να έχει αμφιβολία για την ανέγερση του εκείνη την περίοδο.

 Εντύπωση προκαλεί και ενεπίγραφο μάρμαρο που κοσμεί την είσοδο και είναι αρχιτεκτονικό μέλος σε δεύτερη χρήση προερχόμενο από Παλαιοχριστιανική Βασιλική της ευρύτερης περιοχής.


Πριν από τρία χρόνια περίπου, όπως μας εξήγησε ο εφημέριος του ναού, Εμμανουήλ Κοκκιάδης, έγινε ανακαίνιση του και έφυγε ο σοβάς που τον κάλυπτε αποκτώντας κάτι από την παλιά αίγλη του. 

Παράλλληλα έγινε προσθήκη στεγάστρου, μπροστά από την είσοδο, που λειτουργεί ως νάρθηκας ,ώστε να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες και την αλμύρα της θάλασσας αλλά και για να ενισχυθεί λίγο ακόμα ο χώρος του, μια και το μέγεθος του είναι μικρό.


Η χρήση του κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Κάποιος που είναι παρατηρητικός θα διαπιστώσει, μπαίνοντας μέσα στο ναό, πως το αγιοθύριδο στο Ιερό διαφέρει από τα συνηθισμένα στο μέγεθος και τη θέση.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι ένα απλό αγιοθύριδο αλλά μια πολεμίστρα μια και η εκκλησία αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο ως πολυβολείο των Ελλήνων. 

Τη χρήση του αυτή μαρτυρούν και οι μαυρισμένες πέτρες που υπάρχουν σε σημεία του θόλου του.


Παλιότερα  η Ζωοδόχος Πηγή ανήκε στην Ενορία της Άνω Χερσονήσου όμως σήμερα, με τη δημιουργία ξεχωριστής ενορίας στον Ανισσαρά, υπάγεται σε αυτήν και είναι ο μοναδικός ενοριακός ναός της καθώς άλλοι τέσσερις, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, είναι ιδιωτικοί και ανήκουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε ένα συνεργείο.










Το ενεπίγραφο μάρμαρο που κοσμεί την είσοδο του


Στο στέγαστρο του ναού έχει φιλοτεχνηθεί σε μεγάλο μέγεθος η Ζωοδόχος Πηγή με ψηφίδες 









Σελίδες