Ο νεοκλασικός δίκλιτος ναός του Αγίου Παντελεήμονος και της Μεταμορφώσεως στο Καμηλάρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο νεοκλασικός δίκλιτος ναός του Αγίου Παντελεήμονος και της Μεταμορφώσεως στο Καμηλάρι


Στον πλούσιο, σε ιστορικό παρελθόν, τουριστικό και ταυτόχρονα ήσυχο οικισμό του Καμηλαρίου στο Δήμο Φαιστού υπάρχουν πολλά πράγματα να δει και να θαυμάσει ο επισκέπτης.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ανάμεσα τους ο ευμεγέθης δίκλιτος ενοριακός ναός του χωριού που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα και τη Μεταμόρφωση του Χριστού.

 Κτισμένος σε κεντρικό σημείο του Καμηλαρίου, κάπου γύρω στο 1833, φέρει εντυπωσιακά μαρμάρινα λαξευμένα θυρώματα αλλά και όμορφα αγιοθύριδα.

Σ’ εκείνο όμως που πέφτει το βλέμμα αυτόματα, σαν διαβεί κάποιος το κατώφλι του, είναι τα επίχρυσα ξυλόγλυπτα τέμπλα που κοσμούν τα δύο κλίτη του ναού.

Φτιαγμένα με μεράκι και πάρα πολλές λεπτομέρειες προκαλούν το θαυμασμό, το ίδιο και οι περισσότερες από τις εικόνες που τα κοσμούν, στην πλειοψηφία τους φιλοτεχνημένες το 1850 αν και ανάμεσα τους βρίσκουμε και παλαιότερες, όπως τα Εισόδια της Θεοτόκου. 

Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, σε μεγάλο μέγεθος, ζωγραφισμένος από λαϊκό ζωγράφο, στην αριστερή θύρα του Ιερού κλέβει τις εντυπώσεις, όπως και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Δρακοντοκτόνου,στο δεξί κλίτος.

Το καμπαναριό κτίστηκε το 1936 ενώ το οστεοφυλάκιο στον αύλειο χώρο ανακαινίσθηκε σχετικά πρόσφατα και αποτελεί μια καλαίσθητη πινελιά δίπλα από το νεοκλασικό ναό του Καμηλαρίου, που με περισσό ενδιαφέρον ο ιερέας Μιχαήλ Ρουσσάκης και οι κάτοικοι διατηρούν φροντισμένο και καθαρό.

Τόσο κατά τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονος, στις 27 Ιουλίου, όσο και της Μεταμορφώσεως, στις 6 Αυγούστου, γίνονται στο Καμηλάρι μεγάλα πανηγύρια για να τιμηθούν οι προστάτες του με επίκεντρο πάντα τον όμορφο ναό που έχει αφιερωθεί στη χάρη τους.











Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος στη θύρα του Ιερού

Λεπτομέρεια από την εικόνα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου 







Σελίδες