Παρουσιάστηκε στην κατάμεστη Ανδρόγεω το νέο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη «Κι οι θάλασσες σωπαίνουν» - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Παρουσιάστηκε στην κατάμεστη Ανδρόγεω το νέο βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη «Κι οι θάλασσες σωπαίνουν»



Στην κατάμεστη από κόσμο δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ψιλάκη «Κι οι θάλασσες σωπαίνουν», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρμάνωρ.

Πλαισιωμένος από καλούς του φίλους και ανθρώπους που τον βοήθησαν ερευνητικά, και όχι μόνο, στο νέο του αυτό συγγραφικό πόνημα,εμφανώς συγκινημένος, ο Νίκος Ψιλάκης φάνηκε πως τούτη τη φορά δεν έγραψε απλά ένα ιστορικό μυθιστόρημα αλλά έκανε μια κατάθεση ψυχής και συναισθημάτων.


Στο βιβλίο του μας διηγείται ένα από τα πιο σκοτεινά περιστατικά της ναζιστικής εποχής ,τη βύθιση του πλοίου Τάναϊς, που μετέφερε, κλεισμένους στ' αμπάρια του, Έλληνες ομήρους, Ιταλούς αντιφασίστες, και όλους τους Εβραίους της Κρήτης. 

«Σύναξα στο δισάκι μου τις μνήμες των άλλων και το πιο δύσκολο, τα συναισθήματα τους» ανέφερε μιλώντας για το βιβλίο του ο συγγραφέας ευχαριστώντας έναν προς έναν όλους όσοι τον βοήθησαν να συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάστηκαν για τη συγγραφή του τρίτου κατά σειρά ιστορικού μυθιστορήματος του.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή τη φορά έγραψε σε πρώτο πρόσωπο γιατί ο αφηγητής στο βιβλίο του μεταφέρει συναισθήματα και δεν είναι αποστασιοποιημένος. Γράφοντας αυτό το βιβλίο κατάλαβα, είπε ο Νίκος Ψιλάκης, πως οι σιωπές είναι κώδικες κι όταν τις βάλεις δίπλα τη μια στην άλλη τότε μπορείς να γράψεις τόμους ολόκληρους.


Ο Καθηγητής Γιώργος Νικολακάκης απέδωσε στο βιβλίο χαρακτηρισμούς όπως πλούσιο, συναρπαστικό, με βάθος ψυχολογικό, με εξαντλητική περιγραφή της εποχής στην οποία αναφέρεται τονίζοντας πως απλά το ναυάγιο ήταν η αφορμή, το ορόσημο για να ξετυλίξει ο συγγραφέας το κουβάρι που μας πάει πίσω στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον, φτιάχνοντας μια τοιχογραφία της Ελλάδας της δεκαετίας του 40 και των επόμενων δεκαετιών.

Ο ερευνητής και συνεργάτης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κωστής Μαμαλάκης ήταν ένας από εκείνους που με στοιχεία, που είχε συγκεντρώσει και διηγήσεις δικών του ανθρώπων, συνέδραμε στο πληροφοριακό υλικό που αξιοποιήθηκε για τη συγγραφή του βιβλίου. Ο ίδιος στάθηκε, κατά την παρουσίαση, στο πως ο Νίκος Ψιλάκης προσέγγισε, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, αυτό το υλικό.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Πυργιανάκης που υπήρξε πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια  αναζήτησης των θυμάτων του ναυαγίου του πλοίου Τάναϊς.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η Έφη Ψιλάκη και η Γεωργία Καρβουνάκη ενώ την παρουσίαση άνοιξε με ένα υπέροχο ριζίτικο η φιλόλογος Μαρία Φραγκιαδάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ Ειρηναίος,  ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης  και η εκπρόσπωπος του ΔΣ του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Αταλάντη Μιχελογιαννάκη

Σελίδες