Ο σπηλαιώδης ναός των Αγίων Ιωάννου και Νίκωνος στον Καρτερό,η Κατοχική χρήση του και δύο θαύματα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Ο σπηλαιώδης ναός των Αγίων Ιωάννου και Νίκωνος στον Καρτερό,η Κατοχική χρήση του και δύο θαύματα


Ο δίκλιτος σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του Αγίου Νίκωνος του Μετανοείται βρίσκεται πάνω στον παλιό εθνικό δρόμο, στην περιοχή του Καρτερού. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου (Άγιος Ιωάννης)  και στις 26 Νοεμβρίου (Άγιος Νίκων)

Της Ελένης Βασιλάκη

 Ωστόσο η θέση του δεν ήταν πάντοτε εκεί. Αρχικά ήταν κτισμένος 300 μέτρα βορειοδυτικά στην παρακείμενη παραλία Φλωρίδα.

Ο περίφημος πειρατής Μπαρμπαρόσα φέρεται να τον κατέστρεψε, κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, οπότε από το φόβο των πειρατικών επιδρομών ανοικοδομήθηκε ξανά αλλά σε νέα θέση, λίγο μακρύτερα από τη θάλασσα.

 Μάλιστα όπως είπε στο e-storieskritis ο εφημέριος του ναού, πατήρ Ιωάννης Δασκαλάκης, παλιότερα ήταν ορατά στην περιοχή τα θεμέλια του ναού, εκεί όπου γίνεται κάθε χρόνο η ρίψη του σταυρού κατά τα Θεοφάνεια. Ανεβαίνοντας όμως η στάθμη της θάλασσας τα κάλυψε.



Χαρακτηριστικό αυτού του ναού είναι επίσης το γεγονός ότι επί Γερμανικής Κατοχής ένα μεγάλο τμήμα του λειτούργησε ως αποθήκη για το πολεμικό υλικό των Γερμανών, χρήση που φαίνεται έντονα στο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου. Αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό μέσα από το ναό μια και στους χώρους του οδηγεί μια παράπλευρη πόρτα.

Οι χώροι αυτοί σήμερα έχουν αξιοποιηθεί ως αίθουσα μνημοσύνων και λοιπών συνάξεων του ναού, ένα τμήμα του σπηλαίου έχει γίνει κουζίνα, ένα ακόμα γραφείο και το υπόλοιπο αποθηκευτικός χώρος. Μάλιστα ξεχωρίζει  στο εσωτερικό του, δεύτερου αυτού τμήματος του σπηλαίου,  ένας τοίχος πάχους 80 εκατοστών που είχαν κτίσει οι Γερμανοί.

Να επισημάνουμε πως η περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη και Νίκωνος έγινε πεδίο έντονων πολεμικών συγκρούσεων κατά τη Μάχη της Κρήτης.


Κάθε σπιθαμή επίπεδης επιφάνειας του ναού είναι καλυμμένη με τις υπέροχες τοιχογραφίες του αγιογράφου Τάκη Μόσχου ο οποίος φρόντισε να αποτυπώσει τις μορφές Κρητικών Αγίων. Ανάμεσα τους είδαμε τον Άγιο Μύρωνα, την Αγία Μαρία τη Μεθυμοπούλα από τη Φουρνή, τον Άγιο Ιωσήφ το Γεροντογιάννη, τον Άγιο Νικόλαο τον Κουρταλιώτη, τον Άγιο Ιωσήφ τον Ηγιασμένο το Σαμάκο από το Ζαρό, τον Άγιο Μεθόδιο της Νιβρήτου, τον Άγιο Ευτύχιο, τον Άγιο  Ευτυχιανό, την Αγία Κασσιανή, τον Άγιο Ανδρέα τον εν Κρίση, τον Άγιο Πέτρο τον Επίσκοπο Κνωσού, τον Άγιο Μηνά, τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, τον Άγιο Παύλο τον Οσιομάρτυρα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, τον Άγιο Κοσμά τον Ερημίτη κ.α


Δύο μικρές και θαυμαστές ιστορίες που συνδέονται με το ναό

Ο πατήρ Ιωάννης είχε να μας διηγηθεί και δύο ενδιαφέρουσες ιστορίες που συνδέονται με το ναό του Αγίου Ιωάννη και Νίκωνος.

Την πρώτη την άκουσε από διηγήσεις παλιότερων και είχε να κάνει με ένα Γερμανό αξιωματικό ο οποίος, όταν ο ναός έγινε αποθήκη πυρομαχικών, είχε διατάξει δύο στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν μια εικόνα ως μέσο μεταφοράς πυρομαχικών, τα οποία λόγω βάρους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν αλλιώς. Και δεν έφτανε αυτή η βεβήλωση της εικόνας αλλά όταν τελείωσαν οι στρατιώτες τη δουλειά τους εκείνος πήγε και ούρησε επάνω στην εικόνα. 

Φαίνεται όμως πως η τιμωρία για την πράξη του δεν άργησε να έλθει αφού βρέθηκε, στη συνέχεια, αντιμέτωπος με αιματουρία γεγονός που τον υποχρέωσε να επιστρέψει πίσω στη χώρα του και μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν να έχασε, στο τέλος, και τη ζωή του.

Το δεύτερο περιστατικό διηγήθηκε τον πατέρα Ιωάννη ένας πρόσφυγας που διέμενε στη Νέα Αλικαρνασσό και ήταν κι εκείνος που προσωπικά, το βίωσε. Είχε πάει λοιπόν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός και μαστόρευε. Το πρωί είχε πάρει μαζί του κολατσιό το οποίο μέχρι να έλθει η ώρα που θα το έτρωγε το είχε κρεμάσει στο καμπαναριό.

Όταν πείνασε και είπε να κολατσίσει πήγε να βρει το φαγητό του αλλά είχε ξεχάσει που το είχε αφήσει. 'Αρχισε να ψάχνει τρυγύρω αλλά δεν το έβρισκε.Τότε ξαφνικά άκουσε την καμπάνα να χτυπάει, έστρεψε το βλέμμα του ψηλά και είδε, εκεί πάνω, δεμένη την πετσέτα με το κολατσιό του.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Μέσα στο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου 

Ο τοίχος που έκτισαν οι Γερμανοί κατά την Κατοχή

Χώρος εκδηλώσεων λειτουργεί στο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου



Οι τοίχοι του ναού είναι γεμάτοι αγιογραφίες Κρητικών Αγίων 








Άποψη του γερμανικού τοίχου στο δεύτερο κομμάτι του σπηλαίου 

Σελίδες