Φυτά και μπαχαρικά ενάντια στο σκόρο-Φθηνές λύσεις για να μην αποκτήσουν τρύπες τα ρούχα μας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Φυτά και μπαχαρικά ενάντια στο σκόρο-Φθηνές λύσεις για να μην αποκτήσουν τρύπες τα ρούχα μας



Σύντομα, αν δεν έχει γίνει ήδη, θα κατέβουν από τα πατάρια και τις ντουλάπες τα χειμωνιάτικα ρούχα και θα φυλαχθούν τα καλοκαιρινά…

Και μπορεί ο σκόρος να έχει αδυναμία στα μάλλινα αλλά δεν λέει όχι και στα μακό, γι αυτό καλό θα είναι να φροντίσουμε να του κόψουμε την όρεξη.

Παλιότερα οι γυναίκες συνήθιζαν να βάζουν στις ντουλάπες και στα μπαούλα τους ναφθαλίνη, όμως η μυρωδιά της είναι τόσο έντονη και ενοχλητική που μετά το τέλος κάθε σεζόν έπρεπε να πλένονται τα ρούχα για να φορεθούν ξανά, κι ας είχαν αποθηκευτεί καθαρά. 

Ενίοτε, ειδικά τα άσπρα αποκτούσαν λόγω ναφθαλίνης και  κίτρινους λεκέδες που δεν έφευγαν με τίποτα.

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν ένα σωρό σκευάσματα καταπολέμησης του σκόρου που αντικαθιστούν τη ναφθαλίνη και δεν είναι τόσο ενοχλητικά στα αρώματα τους.

Ωστόσο το κόστος τους δεν είναι πάντοτε χαμηλό, έτσι αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε εντελώς φυτικά μέσα. 

Η λεβάντα, η κανέλα, το γαρίφαλο, ο βασιλικός και το φασκόμηλο μπορούν να αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά και να μας κοστίσουν από ελάχιστα χρήματα μέχρι και καθόλου.

Το φασκόμηλο υπάρχει σε αφθονία στη φύση ενώ λεβάντα και βασιλικό μπορούμε να καλλιεργούμε στις γλάστρες μας. Όσο για τα γαρίφαλα και την κανέλα κοστίζουν ελάχιστα και κάνουν δουλειά.

Μπορούμε όλα τα παραπάνω να τα χρησιμοποιήσουμε μόνα τους ή να κάνουμε μίξη τους και να τα τοποθετήσουμε στα σακουλάκια ή σε κομάτια από τούλι που θα δέσουμε πουγκί.

 Παλιά επίσης για το σκόρο χρησιμοποιούσαν κομάτια σαπουνιού τα οποία τύλιγαν σε πανάκια και τα έβαζαν ανάμεσα στα ρούχα, έτσι και τα αρωμάτιζαν και έδιωχναν το σκόρο.

Αυτά τα αποξηραμένα φυτά και μπαχαρικά εννοείται πως θα τα βάλουμε και στα ρούχα της τρέχουσαν σεζόν που χρησιμοποιούμε κρεμώντας τα στις ντουλάπες ή βάζοντας τα στα συρτάρια μας 

Σελίδες