Ο τοιχογραφημένος, βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Παλιανή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ο τοιχογραφημένος, βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Παλιανή



Πηγαίνοντας κάποιος στη Μονή Παλιανής αξίζει, πέρα από τον περικαλλή ναό της Παναγίας και την Αγία Μυρτιά, να επισκεφθεί πάνω στο μικρό ύψωμα που υπάρχει δεξιά, το βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

 Είναι ένας μονόχωρος μικρός ναός, καμαροσκέπαστος που από την είσοδο του σε προϊδεάζει γι αυτό που θα αντικρίσεις στο εσωτερικό του. Παρότι δεν σώζονται σε καλή κατάσταση οι τοιχογραφίες του καλύπτουν όλο το εσωτερικό του.

Η τοιχογράφηση του έγινε πριν το 1500  κι ανάμεσα στις τοιχογραφίες που ξεχωρίζουν αυτή που δείχνει τον Άγιο Ιωάννη και καταστρέφει το Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο στις αρχές περίπου του 5ου αιώνα μετά Χριστόν. 

Και μπορεί η ιστορία για την καταστροφή του ναού της Αρτέμιδος ιστορικά να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ωστόσο ο ζωγράφος του ναού στην Παλιανή, ο Γεώργιος όπως αναφέρεται στην κτητορική επιγραφή,  συμπεριέλαβε και αυτή τη σκηνή στο έργο του.

Μεταξύ άλλων στο ναό βλέπουμε σκηνές που εικονίζουν τη γέννηση του Χριστού, το πρώτο μπάνιο του, την Υπαπαντή, τον Άγιο Ρωμανό, τον Άγιο Στέφανο, κι επίσης στην κόγχη του Ιερού τον Χριστό.

Στο κυρίως ναό ξεχωρίζουν οι καβαλάρηδες Άγιοι Γεώργιος και Δημήτριος, η Ανάσταση με τις πόρτες του Άδη χαμηλότερα, οι Μυροφόρες, στην αψίδα η Δέηση κι επίσης η Πεντηκοστή και η Ανάληψη

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη πανηγυρίζει στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 8 Μαΐου (Μετάσταση Αγίου Ιωάννη)

Ε.Β


























Σελίδες