Το δαιδαλώδες σπήλαιο Καλαμάτο στο Βαφέ Αποκορώνου Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Το δαιδαλώδες σπήλαιο Καλαμάτο στο Βαφέ Αποκορώνου Χανίων


Το σπήλαιο Καλαμάτο, είναι ένα από τα τρία γνωστά σπήλαια που μπορεί να βρει κανείς στο Βαφέ Αποκορώνου Χανίων και συγκεκριμένα στη χαράδρα Λαγκός.

Ανεβαίνοντας το μονοπάτι, από το σημείο όπου βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης, θα δείτε την πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση του σπηλαίου, ανατολικά και λίγο χαμηλότερα από το ιστορικό σπήλαιο της Κρυονερίδας.

Της Ελένης Βασιλάκη

Το Καλαμάτο βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και είναι ένα πολυδαίδαλο σπήλαιο, με πολλές αίθουσες, θαλάμους, γαλαρίες, στενές διόδους και μικρά βάραθρα.

Η είσοδος του έχει πλάτος σχεδόν 4 μέτρα και ύψος 1,5 μέτρο ενώ ο Ελευθέριος Πλατάκης έχει υπολογίσει σε περίπου 140 μέτρα το μήκος του.

Συνολικά στο εντυπωσιακό εσωτερικό του, το γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες με όμορφα χρώματα, υπάρχουν 11 μικρές- κατά κύριο λόγο- αίθουσες όπου κυριαρχούν ογκώδη σταλακτιτικά συγκροτήματα.

Κατά την εξερεύνηση και χαρτογράφηση που έκανε ο Πλατάκης στο συγκεκριμένο σπήλαιο αναφέρθηκε στον λίαν σημαντικό λιθωματικό του διάκοσμο, από γεωλογικής και φυσιοχημικής απόψεως.

Εμείς, ως μη ειδικοί, μπορούμε να σταθούμε μόνο στην ομορφιά του καθώς τα φαιά χρώματα του, οι σχηματισμοί και το πλήθος τους σε κάνουν να θέλεις να τα αποτυπώσεις όλα φωτογραφικά, πράγμα αδύνατον μια και είναι τόσα πολλά μέσα σε αυτά τα 140 μέτρα.

Τα πολυπληθή  «κουνουπίδια» και τα «μαργαριτάρια», όπως αποκαλούν οι σπηλαιολόγοι τους συγκεκριμένους σχηματισμούς, αποδεικνύουν πως εκεί κατά το παρελθόν υπήρχαν λιμνούλες νερού.

Εντός του σπηλαίου υπάρχει και ζωή καθώς, όπως διαπιστώσαμε, εκεί  διαβιούν νυχτερίδες και όπως φαίνεται από τη φωλιά που βρήκαμε στο τοίχωμα του, μάλλον και κάποιο είδος ποντικού.

Η είσοδος του σπηλαίου

Ούτε αυτό το σπήλαιο έχει γλυτώσει από βανδαλισμούς

Αρκετές νυχτερίδες ζουν στο Καλαμάτο


Μια φωλιά καλά προφυλαγμένη, ίσως ποντικού 




















Σελίδες