Στην αρχαία Ελεύθερνα εντοπίστηκε η πρώτη γυναίκα κεραμοποιός στον αρχαίο κόσμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Στην αρχαία Ελεύθερνα εντοπίστηκε η πρώτη γυναίκα κεραμοποιός στον αρχαίο κόσμο



Το 2009, οι αρχαιολόγοι στην Ελεύθερνα ανακάλυψαν έναν σκελετό  γυναίκας που παρουσίαζε  ασυνήθιστα σημάδια σημάδια φθοράς.

Όπως ο Michael Price γράφει για το περιοδικό Science, σε σύγκριση με  άλλες γυναίκες της περιοχής οι δικοί της μύες, στη δεξιά πλευρά του σώματός της, ήταν πολύ ανεπτυγμένοι  ενώ ο χόνδρος στις αρθρώσεις του γονάτου και ισχίου της είχε φθαρεί, αφήνοντας τα οστά λεία σαν φίλντισι.

Η αρχική ανάλυση των υπολειμμάτων της γυναίκας, καθώς και η κεραμική που βρέθηκαν σε παρόμοιους τάφους στην ταφή της Ορθής Πέτρας, έδειξαν ότι η περίπου 45 έως 50 ετών γυναίκα έζησε μεταξύ 900 π.Χ. και 650 π.Χ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κι άλλες δημογραφικές λεπτομέρειες χωρίς να καταφέρουν να διαπιστώσουν γιατί τα οστά της γυναίκας είχαν τέτοια σημάδια φθοράς.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Αναγνώστη Αγγελαράκη ,του Πανεπιστημίου Adelphi και τον ανασκαφέα της περιοχής Νικόλαο Σταμπολίδη, δημιούργησε ψηφιακά και φυσικά μοντέλα που τους επέτρεψαν να συγκρίνουν  τις φυσικές επιδράσεις καθημερινών εργασιών, όπως η κλώση, η φύτευση και συγκομιδή, η ύφανση σε αργαλειό και το ψήσιμο ψωμιού , αλλά καμία δεν έδωσε τους έδωσε την  αντιστοίχιση που περίμεναν.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η Cara Giaimo για το Atlas Obscura, η ομάδα έπεσε τυχαία πάνω σε μια  κεραμοποιό που έζησε κοντά στην Ελεύθερνα. Η γυναίκα τους έδειξε πώς δημιουργούσε τα μεγάλα χειροποίητα αγγεία της - περιγράφοντας τους τα σύνολα των μυών που χρησιμοποιούσε παρέχοντας έτσι στους ερευνητές ένα κλειδί στην δύσκολη περίπτωση που εξέταζαν.

Οι κινήσεις της και οι επιπτώσεις που είχαν στο σώμα της, γράφει η Giaimo, αντικατόπτριζαν στενά εκείνες της προκάτοχού της ηλικίας 3.000 ετών.

Η συνεχής κάμψη του ποδιού για να γυρίσει τον τροχό είχαν φθείρει τις αρθρώσεις της ενώ η κλίση τους σώματος  προς τη μία πλευρά για να διαμορφώσει τα πήλινα αντικείμενα της είχε συμβάλει ώστε να αναπτύξει τους μύες σε αυτήν την πλευρά του σώματος της.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την υπόθεσή τους με τη βοήθεια της ιατρικής απεικόνισης και των ανατομικών μοντέλων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα πρέπει να ήταν κεραμοποιός.

Τα ευρήματα αυτά, που παρουσιάστηκαν  στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, είναι σημαντικά γιατί πρώτη φορά εντοπίζεται γυναίκα κεραμοποιός στην αρχαία Ελλάδα.

 Είναι λογικό να εμφανίζεται μια τέτοια εικόνα στην Ελεύθερνα, γράφει ο Marley Μπράουν, στο Archaeology, καθώς η συγκεκριμένη πόλη-κράτος έχει συνδεθεί με ισχυρές γυναίκες.

Πηγή: smithsonianmag

Σελίδες