Σκορπίδι: Το φάρμακο των Κρητικών για τις πέτρες σε νεφρά και χολή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Σκορπίδι: Το φάρμακο των Κρητικών για τις πέτρες σε νεφρά και χολή



Θα το δείτε να φυτρώνει ανάμεσα σε πέτρες, βράχους ακόμα και στις σχισμές των τοίχων. Το σκορπίδι ή όπως επιστημονικά ονομάζεται Κατέραχον το φαρμακευτικό, (Ceterach officinarum) , φύεται στην Ευρώπη, στην Ασία, στη νότια Αφρική και αλλού ενώ ανήκει στην οικογένεια των Πολυποδιϊδών.

Στην Κρήτη θα το βρείτε με την ονομασία σκορπίδι ενώ γενικότερα στον ελλαδικό χώρο συναντάται ως ασπλήνιο, σκορπιδόχορτο, σκροπίδι, σκροπιδόχορτο, σκορπιδάτσι, κ.α


Στην αρχαιότητα αυτό το φυτό είχε χρήση αποχρεμπτική και διουρητική. Νοσήματα της κύστεως και γενικά των ουροφόρων οδών έβρισκαν λύση στο σκορπίδι ενώ θεωρούνταν φάρμακο και για τη  βλεννόρροια.

Το αφέψημα του χρησιμοποιούνταν επίσης στους ελώδεις πυρετούς  ενώ άλλοι θεράπευαν με αυτό τη νεανική ακμή.

Οι Βρετανοί, ειδικά, το συνιστούσαν για παθήσεις της σπλήνας γι αυτό και στα Αγγλικά το βρίσκουμε ως spleenworts, δηλαδή σπληνοβότανο . 


Γενικότερα θεωρείται δραστικό κατά της διάρροιας και θεραπευτικό της σπλήνας, των στηθικών παθήσεων και του βήχα.

Στην Κρήτη παλιότερα το σκορπίδι ήταν το απόλυτο φάρμακο για τις πέτρες στα νεφρά και τη χολή ενώ το κάτω μέρος του φύλλου, που μοιάζει με χνούδι, βοηθούσε πολύ στη γρήγορη επούλωση πληγών.


Η γεύση του είναι πικρή και χρησιμοποιείται, αποξηραμένο ή μη, όλο το φυτό εκτός από τη ρίζα του. Τα φύλλα του, να πούμε πως  περιέχουν τανίνη και οργανικά οξέα. Η συλλογή του γίνεται κυρίως από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάρτιο.



Σελίδες