Το παρεκκλήσι του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στην Παναγία των Σταυροφόρων στο Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Το παρεκκλήσι του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στην Παναγία των Σταυροφόρων στο ΗράκλειοΔιαβάσαμε αυτές τις ημέρες ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αρχές Οκτωβρίου στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος προκειμένου, μεταξύ άλλων, να παραστεί θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, στην γενέτειρα του, το Συρικάρι Κισάμου.

Ο Όσιος Νικηφόρος ως νέος μοναχός στη Χίο 
Μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση πως πρόκειται για τον πρώτο Ναό στη Μεγαλόνησο, αφιερωμένο στον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Κι αν ο ναός που πρόσφατα ανεγέρθηκε στο Συρικάρι είναι ο πρώτος που αφιερώθηκε στον Όσιο Νικηφόρο τότε το παρεκκλήσι που δημιουργήθηκε πριν από 3-4 χρόνια στο εσωτερικό του Ναού της Παναγίας των Σταυροφόρων στο Ηράκλειο και είναι αφιερωμένο στον Όσιο Νικηφόρο το Λεπρό τι είναι;

Για του λόγου το αληθές επισκεφθήκαμε το παρεκκλήσι του Οσίου στην Παναγία των Σταυροφόρων και σας παραθέτουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό.


Να πούμε βέβαια πως θυρανοίξια στο εδώ παρεκκλήσι δεν έχουν γίνει ακόμα,αν και κρίνοντας από τα πολυάριθμα τάματα που έχουν κρεμάσει πιστοί γύρω από την εικόνα του Οσίου Νικηφόρου είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν την ύπαρξη του και επικαλούνται τη βοήθεια του.

Για την ιστορία να πούμε πως ο Όσιος Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε στο ορεινό χωριό των Χανίων, το Σηρικάρι, ένα καστανοχώρι που βρίσκεται στα δυτικά του Νομού, με όμορφα δάση, πλούσια νερά, φαράγγια και σπήλαια.

Σε νεαρή ηλικία τότε που ζούσε στην Αίγυπτο
Το χωριό αυτό έχει μια ιδιομορφία που δεν την συναντούμε συχνά: είναι χωρισμένο σε ένδεκα γειτονιές, οι οποίες πήραν και το όνομα τους από τις οικογένειες που πρωτοκατοίκησαν εκεί. Έτσι ο Όσιος Νικηφόρος γεννήθηκε στην γειτονιά των Κωστογιάννηδων.

Οι γονείς του ήταν απλοί και ευλαβείς χωρικοί, οι οποίοι ενώ ακόμη ήταν μικρό παιδί πέθαναν και τον άφησαν ορφανό. Έτσι, σε ηλικία 13 ετών, έφυγε από το σπίτι του. Ο παππούς του, που είχε αναλάβει να τον μεγαλώσει, τον πήγε στα Χανιά να εργαστεί εκεί σ’ ένα κουρείο για να μάθει την δουλειά.

 Τότε εμφάνισε και τα πρώτα σημεία της νόσου του Χάνσεν, δηλαδή τη λέπρα. Εκείνη την εποχή, τους λεπρούς τους απομόνωναν στο νησί Σπιναλόγκα, διότι η λέπρα ως μεταδοτική αρρώστια αντιμετωπίζονταν με φόβο και αποτροπιασμό.


Ο Νικόλαος όταν έγινε 16 ετών και τα σημάδια της νόσου άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή, για να αποφύγει τον εγκλεισμό του στην Σπιναλόγκα έφυγε με κάποιο καράβι για την Αίγυπτο.

Εκεί έμεινε εργαζόμενος στην Αλεξάνδρεια, πάλι σ’ ένα κουρείο, όμως τα σημάδια της νόσου γίνονταν όλο και πιο εμφανή, ιδίως στα χέρια και στο πρόσωπο.

Γι’ αυτό με την μεσολάβηση ενός κληρικού κατέφυγε στην Χίο, όπου υπήρχε τότε ένα λεπροκομείο, στο όποιο ήταν ιερεύς ο πατήρ Άνθιμος Βαγιανός, ο μετέπειτα Άγιος Άνθιμος.

Ο Όσιος Νικηφόρος φωτογραφημένος στη Χίο με το νεαρό Θεόδωρο 
Ο Νικόλαος έφτασε στη Χίο το 1914 μ.Χ. σε ηλικία 24 ετών. Στο λεπροκομείο της Χίου, που ήταν ένα συγκρότημα με πολλά ομοιόμορφα σπιτάκια, υπήρχε το εκκλησάκι του Άγιου Λαζάρου, όπου φυλάσσονταν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπακοής.

Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκειρε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο.

Η νόσος προχωρούσε και εξελίσσονταν και ελλείψει καταλλήλων φαρμάκων, επέφερε πολλές και μεγάλες αλλοιώσεις .


Ο Όσιος Νικηφόρος ζούσε με νηστεία αυστηρή, εργαζόμενος στους κήπους. Μάλιστα κατέγραψε σε ένα κατάλογο και τα θαύματα του Άγιου Ανθίμου, τα όποια είχε δει «ιδίοις όμασιν»

Υπήρχε μια ιδιαίτερη πνευματική σχέση του Άγιου Άνθιμου με τον μοναχό Νικηφόρο, ο οποίος «ουδέ εν βήμα εμάκρυνεν απ’ αυτού», όπως αναφέρει ο πατήρ Θεόκλητος Διονυσιάτης.

Ο Όσιος Νικηφόρος με τον Άγιο Άνθιμο
Ο Όσιος Νικηφόρος προσευχόταν τη νύχτα ώρες ατελείωτες, κάνοντας μετάνοιες αμέτρητες, δεν είχε λογοφέρει με κανένα ούτε χάλασε την καρδιά κάποιου κι ήταν ο κύριος ψάλτης του ναού. Εξ αιτίας της ασθενείας του όμως, σιγά-σιγά έχασε το φως του κι έτσι έψαλλε τα περισσότερα τροπάρια και απήγγειλε τους Αποστόλους από στήθους.

Το 1957 μ.Χ. έκλεισε το Λωβοκομείο της Χίου και τους εναπομείναντες ασθενείς, μαζί με τον Όσιο Νικηφόρο, τους έστειλαν στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών, στο Αιγάλεω.

 Την εποχή εκείνη ήταν περίπου 67 ετών. Τα μέλη του και τα μάτια του είχαν τελείως αλλοιωθεί και παραμορφωθεί από την νόσο.

Εκεί, στον αντιλεπρικό σταθμό ζούσε και ο πατήρ Ευμένιος, ο οποίος είχε κι αυτός προσβληθεί από την νόσο του Χάνσεν, αλλά με την επιτυχή φαρμακευτική αγωγή είχε θεραπευθεί τελείως.

Ο Όσιος Νικηφόρος σε μεγάλη ηλικία στο Λοιμοδών στην Αγία Βαρβάρα
Πλήθος κόσμου συνέρρεε στο δωμάτιο του λεπρού μοναχού Νικηφόρου, στην Αγία Βαρβάρα για να πάρει την ευχή του.

«Ενώ ο ίδιος ήταν κατάκοιτος, με πληγές και πόνους, δεν γόγγυζε αλλά έδειχνε μεγάλη καρτερία». «Είχε το χάρισμα της παρηγοριάς των θλιβομένων. Τα μάτια του ήταν μονίμως ερεθισμένα, η όραση του ελαχίστη, είχε αγκυλώσεις στα χέρια και παράλυση στα κάτω άκρα. Παρ’ όλα αυτά ήταν γλυκύτατος, μειλίχιος, χαμογελαστός, διηγείτο χαριτωμένα περιστατικά, ήταν ευχάριστος, αξιαγάπητος». «Το πρόσωπο του, που ήταν φαγωμένο από τα στίγματα της ασθένειας, και τις πληγές, έλαμπε κι έπαιρναν χαρά όσοι τον έβλεπαν αυτόν τον πάμπτωχο και φαινομενικά ασθενή άνθρωπο που έλεγε: Ας είναι δοξασμένο το άγιο Όνομα Του». Αυτές είναι  μόνο λίγες από τις περιγραφές όσων τον γνώρισαν από κοντά.

Σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964 μ.Χ., κοιμήθηκε ο Όσιος Νικηφόρος. Μετά την εκταφή του, τα άγια του λείψανα, λέγεται, πως ευωδίαζαν.

 Ο πατήρ Ευμένιος, και άλλοι πιστοί ανέφεραν πολλές περιπτώσεις, όπου έγιναν θαύματα με την επίκληση των πρεσβειών προς τον Θεό, του Οσίου Νικηφόρου. Στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα αγαπητός, ειδικά στον τόπο καταγωγής του. Η μνήμη του τιμάται στις 4 Ιανουαρίου.

Ελένη Βασιλάκη


(Οι πληροφορίες για τη ζωή του Οσίου Νικηφόρου αντλήθηκαν από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή ενώ το φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Οσίου από το paraklisi )

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες