Το φαράγγι της Γούλας στα επιβλητικά Αστερούσια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Το φαράγγι της Γούλας στα επιβλητικά Αστερούσια




Το  φαράγγι της Γούλας απλώνεται σε όλο το μήκος της διαδρομής από τα Καπετανιανά μέχρι και τον Άη Γιάννη, στη νότια παραθαλάσσια ακτή του νομού Ηρακλείου.

Είναι ένα όμορφο φαράγγι που μπορεί να το διασχίσει και ο λάτρης του canyoning, με ειδικό εξοπλισμό, αλλά κι εκείνος που απλά αγαπά τις πεζοπορίες στη φύση και του αρέσει να περπατά.

Βέβαια η διάσχιση στις δύο αυτές περιπτώσεις γίνεται από διαφορετικά σημεία του φαραγγιού με την πεζοπορία να αφορά κυρίως στο παράπλευρο με την κοίτη του τμήμα ενώ το canyoning την κοίτη του, με τα απροσπέλαστα για τον πεζοπόρο σημεία της.


Η πεζοπορία στο φαράγγι της Γούλας μπορεί να ξεκινήσει είτε από το σημείο όπου καταλήγουν οι εγκαταστάσεις του τουριστικού καταλύματος Θαλόρη,  είτε απέναντι απ’ αυτό, στο χωματόδρομο που οδηγεί στον Άη Γιάννη, όπου βρίσκεται η μεγάλη κεραία.

Παρά το γεγονός ότι το μήκος του φαραγγιού δεν είναι μεγάλο και υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι, σε κάποια σημεία μάλιστα με ξύλινα προστατευτικά, η πεζοπορία σε αυτό απαιτεί προσοχή. Η βραχώδης διαμόρφωση του, η κατηφορική του κλίση και τα χαλίκια που γλιστρούν απαιτούν σταθερά πατήματα και χρήση ορειβατικού μπατόν.


Η ομορφιά του τοπίου μέσα στο φαράγγι αλλά και στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων που το περιβάλει είναι μοναδική. 

Στο ξεκίνημα του μπορεί να δει κανείς στην κοίτη του βλάστηση όμως στη συνέχεια το άγριο ανάγλυφο είναι εκείνο που κυριαρχεί. Παντού βράχοι, επιβλητικοί. Κάποιοι μαρτυρούν την παρουσία νερού τους χειμερινούς μήνες, όταν φυσικά πέφτει βροχή. Τότε μετατρέπονται σε καταρράκτες. 

Τον υπόλοιπο χρόνο νερό υπάρχει μόνο στην πηγή, στη Γούλα, που έδωσε και το όνομα της στο φαράγγι, και η οποία βρίσκεται ψηλότερα από το σημείο απ’ όπου ξεκινά η πεζοπορία.

Διακρίνεται δεξιά ένας από τους καταρράκτες του φαραγγιού, στεγνός τους καλοκαιρινούς μήνες

Οι πεζοπόροι μετά το μέσο περίπου της διαδρομής κινούνται για αρκετή ώρα πάνω σε πευκόφυτο, βραχώδες, παρολαυτά, έδαφος, το οποίο καταλήγει στο βόρειο τμήμα του  οικισμού του Άη Γιάννη. 

Το ανοικτό πράσινο του πεύκου, το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας δημιουργούν στο δεύτερο μισό της πεζοπορικής διάσχισης του φαραγγιού της Γούλας ένα αξέχαστο σκηνικό.

Και φυσικά η κατάληξη αυτής της πεζοπορικής εκδρομής στην πεντακάθαρη θάλασσα του Άη Γιάννη ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία διάσχισης του φαραγγιού.  


Από ψηλά ο Άη Γιάννης





Το ξεκίνημα της διαδρομής




Στην αρχή το φαράγγι έχει βλάστηση στην κοίτη του που χάνεται στην πορεία και τη θέση της παίρνουν οι βράχοι






Οι αλυκές του Άη Γιάννη όπως φαίνονται από το μονοπάτι που οδηγεί από το φαράγγι στον οικισμό

Σελίδες