Ο Ναός της Παναγίας στο Πενταμόδι, ένα αληθινό κόσμημα για το χωριό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ναός της Παναγίας στο Πενταμόδι, ένα αληθινό κόσμημα για το χωριό


Στον όμορφο οικισμό του Πενταμοδίου ο παλαιότερος ναός που διασώζεται σήμερα είναι αυτός της Παναγίας.

Δεσπόζει πάνω σε μικρό ύψωμα μέσα στο χωριό, ανάμεσα σε μουριές, έχοντας απέραντη θέα προς τον καταπράσινο κάμπο που απλώνεται μπροστά του.

Κτίστηκε κάπου μεταξύ 1830-1850 σε σημείο όπου υπήρχε νεκροταφείο.  Οι πληροφορίες που διασώθηκαν αναφέρουν πως ολοκληρώθηκε μέσα σε 40 ημέρες, προθεσμία που είχαν θέσει οι Τούρκοι στους κατοίκους του Πενταμοδίου, εφόσον ήθελαν να αποκτήσουν και πάλι χριστιανική εκκλησία, μια και όλες όσες υπήρχαν εκεί, προγενέστερα, οι ίδιοι τις είχαν γκρεμίσει.

Μάλιστα λέγεται πως τα θεμέλια που άνοιξαν αρχικά οι κάτοικοι για το ναό τους έφταναν μέχρι εκεί που σήμερα τελειώνει ο περίβολος του, όμως όταν είδαν πως δεν θα προλάβαιναν να τον ολοκληρώσουν περιορίστηκαν στο χώρο που βλέπουμε σήμερα να καλύπτει ο ναός.


Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Αν την παρατηρήσει κανείς θα δεί πως είναι μαυρισμένη στην κάτω πλευρά από την απόπειρα εκείνων που την έκλεψαν να την κάψουν
Η εκκλησία της Παναγίας είναι μονόχωρη και όχι ιδιαίτερα μεγάλη σε μέγεθος όμως παρολαυτά εντυπωσιάζει στο εσωτερικό της.

Οι εικόνες της, αγνώστου ζωγράφου, φιλοτεχνημένες μεταξύ 1850-1890, τα πελέκια σε διάφορα σημεία της, το λίθινο πάτωμα της, απείραχτο από κτήσεως της, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό το οποίο συμπληρώνει το, μεταγενέστερο από άκρως εντυπωσιακό, ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Ανάμεσα στις εικόνες του ναού ξεχωρίζει εκείνη της Αγίας Παρασκευής. Η ευγενική μορφή της Αγίας είναι ζωγραφισμένη αριστοτεχνικά από άγνωστο ζωγράφο με υπέροχα χρώματα.

Η εικόνα αυτή μάλιστα κουβαλά και μια ιδιαίτερη ιστορία καθώς στην πραγματικότητα ανήκει στο ναό της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται έξω από το χωριό, αλλά για λόγους ασφαλείας πλέον έχει επιστρέψει στο Ναό της Παναγίας.


Λέει η παράδοση, πως πολύ παλιά η εικόνα της Αγίας Παρασκευής είχε κλαπεί από αγνώστους και όταν εκείνοι το βράδυ σταμάτησαν στην ύπαιθρο για να ξεκουραστούν, επιστρέφοντας στην πόλη, η εικόνα τους έφυγε και πήγε πάνω σε θάμνους, στο σημείο όπου στην συνέχεια κτίστηκε ο ναός της Αγίας Παρασκευής.

Αυτό συνέβη τρεις φορές μέχρι που αγανακτισμένοι οι κλέφτες της έβαλαν φωτιά για να την κάψουν. Όμως η Αγία έκανε το θαύμα της και η εικόνα της δεν καταστράφηκε. Μάλιστα αν την παρατηρήσει κανείς θα δει πως στην κάτω πλευρά της είναι κάπως μαυρισμένη αλλά όχι καμένη, εξαιτίας αυτού του περιστατικού.

Ο ναός της Παναγίας, που πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο, είναι καμάρι για τους κατοίκους του Πενταμοδίου αλλά και για τον παπά Γιώργη που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να γίνουν στο ναό οι απαραίτητες εργασίες ώστε να φανεί το αρχικό υλικό κατασκευής του απομακρύνοντας τους σοβάδες που προστέθηκαν στην πορεία των ετών.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Το χωνευτήρι του ναού 



Στο πλαίσιο που διακρίνεται κάτω από το καμπαναριό εικάζεται πως υπάρχει επιγραφή

Πελέκια υπάρχουν στα ανοικτά ντουλάπια του ιερού και σε άλλα σημεία του ναού 



Σελίδες