Η απέραντη παραλία του Κομμού με το μαγικό ηλιοβασίλεμα και το παρελθόν που χάνεται στους αιώνες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Η απέραντη παραλία του Κομμού με το μαγικό ηλιοβασίλεμα και το παρελθόν που χάνεται στους αιώνες



Νότια του κόλπου της Μεσαράς απλώνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση η παραλία του Κομμού, επίνειο κατά την αρχαιότητα της Φαιστού και σήμερα μια από τις πλέον γνωστές παραλίες της Κρήτης.

Της Ελένης Βασιλάκη

Παρότι στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι μη οργανωμένη συγκεντρώνει πλήθος λουόμενων αφού, πέραν της ομορφιάς και των καθαρών νερών της, προσφέρει την εναλλακτική του γυμνισμού ενώ το γεγονός πως βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογική ζώνη αποτρέπει την ανέγερση ξενοδοχείων κι ως εκ τούτου διατηρεί τον παρθένο χαρακτήρα της.


Το τμήμα του Κομμού που ονομάζεται Ποταμός ή Ποταμόσερμα, επιλέγουν όσοι υιοθετούν την πρακτική του γυμνισμού ενώ στο κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται κοντά στις αρχαιότητες υπάρχει η επιλογή του μπάνιου σε οργανωμένο χώρο με ομπρελοκαθίσματα, ντους και καφέ.

Αλμυρίκια υπάρχουν αρκετά γύρω από τον Κομμό ωστόσο όσοι αναζητούν σκιά είναι καλύτερα να μεριμνήσουν για την ομπρέλα τους.

 Επίσης να είναι προετοιμασμένοι για κύμα καθώς όταν φυσάει, ειδικά από τα δυτικά, η θάλασσα δεν είναι γαλήνια.


Επιπλέον οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αφού σε αυτή την παραλία έχουμε ωοτοκία από τις χελώνες καρέτα καρέτα, θα δείτε μάλιστα σε σημεία της τα ειδικά προστατευτικά που έχουν τοποθετηθεί γύρω από τις φωλιές τους.

Στο βράχο πάνω από το δυτικό τμήμα της παραλίας βρίσκεται μια μπούγκα, ένα λαξευμένο δηλαδή στους βράχους γερμανικό πολυβολείου του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως πρόχειρο κατάλυμα για τους ανθρώπους του παρακείμενου καφέ Bunga Bunga. Το πολυβολείο είναι κλειδωμένο όμως μπορείτε να ζητήσετε να σας το ανοίξουν και να το δείτε.


Ο Κομμός είναι γνωστός και για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του έχοντας ως φόντο τις νήσους Παξιμάδια αλλά και το Βόλακα, ένα μεγάλο βράχο μέσα στη θάλασσα που η μυθολογία θέλει είναι εκείνος που πέταξε ο Κύκλωπας Πολύφημος στον Οδυσσέα προσπαθώντας να του κλείσει το δρόμο για να μην φύγει μετά την τύφλωση που του επέφερε.

Στον ίδιο βράχο, φέρεται να προσάραξε το πλοίο του Μενελάου από τη Σπάρτη ενώ έπλεε από την Τροία για το ταξίδι της επιστροφής.


Στον Κομμό έχουν αποκαλυφθεί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι μια και ο ρόλος του ήταν καίριος ως λιμάνι για τη Φαιστό και τις εμπορικές συναλλαγές της.

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την περιοχή ήταν ο αρχαιολόγος Αρθούρος Έβανς ωστόσο ανασκαφές, σε πιο ευρεία βάση, έγιναν τη δεκαετία του 1970 από Καναδούς αρχαιολόγους.

Εκεί τοποθετούνται λιμενικές εγκαταστάσεις των Μινωιτών αλλά και μια πόλη που ήκμασε μεταξύ 1800-1200 π.χ . Στο σημείο έχει ανασκαφεί κι ένας αρχαίος ναός ενώ έχουμε και ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

 Αντικείμενα προερχόμενα από τη Σαρδηνία, την Αίγυπτο και την Κύπρο αποδεικνύουν εμπορικές συναλλαγές  με άλλους, εκτός Κρήτης, τόπους.

Ο αρχαιολογικός χώρος στον Κομμό δεν είναι ανοικτός στο κοινό κι έτσι μόνο μια μικρή εικόνα του μπορεί να πάρει κανείς κινούμενος περιμετρικά του. 


Εδώ γεννούν τα αυγά του οι χελώνες Καρέτα Καρέτα

Σε αυτούς τους μαλακούς βράχους έχει λαξευτεί το γερμανικό πολυβολείο




Η παραλία όπως φαίνεται μέσα από το Πολυβολείο

Το εσωτερικό του Πολυβολείου σήμερα έχει γίνει πρόχειρο κατάλυμα για εκείνους που εργάζονται στην κοντινή καφετέρια



Η βαριά μεταλλική πόρτα του πολυβολείου

 





Σελίδες