Geoff Edwards: Δημιούργησε τη δική του Πρέβελη στη μακρινή Αυστραλία για να τιμήσει την Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Geoff Edwards: Δημιούργησε τη δική του Πρέβελη στη μακρινή Αυστραλία για να τιμήσει την Κρήτη

     

Ξέρετε ότι στη μακρινή Αυστραλία υπάρχει περιοχή που ονομάζεται Πρέβελη και σ΄ αυτήν δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου;

Ο επί δεκαετίες μετανάστης στην Αυστραλία και καταγόμενος από τις Κουρούτες Ρεθύμνου, Οδυσσέας Πλατύρραχος, μας έδωσε αυτή την ωραία πληροφορία μαζί με μια ακόμα πιο ωραία περιγραφή για το πως βρέθηκε με το όνομα Πρέβελη αυτό το σημείο της Αυστραλίας και πως ανεγέρθηκε το εκκλησάκι.


Ο Δωρητής με τη σύζυγο του 
Σύμφωνα με την περιγραφή του, τον Αύγουστο του 1941 ο Geoff Edwards φυγαδεύτηκε από την Μονή Πρέβελη στην Κρήτη προς την ελευθερία και ορκίστηκε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τους Κρητικούς και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής που έσωσαν τη ζωή του και μαζί άλλων στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της  Μάχης της Κρήτης. 



Το 1978 ο  Edwards άρχισε να κατασκευάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Πρέβελη (όπως ονόμασε την περιοχή) στη Δυτική Αυστραλία, στο χωριό που ίδρυσε και  παραχώρησε στον ελληνικό λαό. 

Η πράξη του αυτή αποτελούσε ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς τον Ηγούμενο της Μονής Πρεβέλη, τους μοναχούς της και τους πολλούς χωρικούς από τις γύρω περιοχές που έκαναν τόσα πολλά για τους στρατιώτες των συμμάχων στις δύσκολες μέρες του 1941.



Τα εγκαίνια του αυστραλιανού Πρέβελη έγιναν το 1979.

Την λειτουργία του έχει αναλάβει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και συχνά η Ελληνική παροικία της Πέρθης οργανώνει εκδρομές σ΄αυτή την πολύ όμορφη γωνιά της Αυστραλιανής γης προκειμένου παράλληλα να τιμήσει την προσφορά του Edwards και της συζύγου του. 



Ο Geoff Edwards άφησε τα εγκόσμια στις 11 Απριλίου του 2000 πλήρης ημερών. 

Στις φωτογραφίες του κ Πλατύρραχου φαίνεται, εκτός από τον ίδιο ο χώρος του ναού, ο δωρητής, αλλά και ο επίσης ήρωα πολέμου  Άλαν Μέρκισον, σε επίσκεψή του στο Σίδνεϊ. 

Ακόμα ο Μιχάλης Πλατύρραχος να παίζει λύρα στον προαύλιο χώρο του ναού με τον εκ Μελβούρνης Βασίλη Μιχαλάκη, ενώ συμμετέχει στο τραγούδι ο εκ Ντάργουιν ορμώμενος Κώστας Χνάρης. 





Στο κέντρο ο Οδυσσέας Πλατύρραχος, δεξιά του Geoff  Edwards και αριστερά ο Άλαν Μέρκισον


Σελίδες