Απολαυστική και πεντανόστιμη συνταγή για φάβα Σαντορίνης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Απολαυστική και πεντανόστιμη συνταγή για φάβα Σαντορίνης




Η φάβα Σαντορίνης, κακά τα ψέματα, διαφέρει στη γεύση από τη φάβα που όλοι ξέρουμε. Όποιος λοιπόν καταφέρει να βρει στ' αλήθεια φάβα Σαντορίνης (η εξαπάτηση γύρω απο το προιόν που πωλείται ακριβότερα απο την κοινή φάβα είναι σύνηθες φαινόμενο) και την μαγειρέψει σωστά θα απολαύσει ένα ανεπανάληπτο πιάτο.

Η συνταγή που σας παραθέτουμε, από το «Γαστρονόμο» της Καθημερινής, είναι δοκιμασμένη και πολύ πολύ νόστιμη.

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ φλιτζάνια τσαγιού φάβα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο και 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ

100 ml ελαιόλαδο

100 ml χυμός λεμονιού (ή όσο μας αρέσει)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουταλάκι γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού ή κομματάκια ντομάτας

Διαδικασία

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε σχολαστικά για τα πρώτα 10 λεπτά.

Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά το υγρό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, να μην ξεχωρίζουν οι κόκκοι της και να έχει χυλώσει, έχοντας απορροφήσει όλο το νερό.

Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. 

Για πιο φίνο αποτέλεσμα, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα μυρωδικά ή τη ντομάτα. 



Η «παντρεμένη»

 Στη Σαντορίνη το κρεμμύδι, με το οποίο συνήθως γαρνίρουμε τη φάβα, τσιγαρίζεται σε λάδι και αναμειγνύεται («παντρεύεται») με τη φάβα. Σε άλλες περιπτώσεις το τσιγαριαστό κρεμμύδι με το λάδι του περιχύνεται πάνω στη φάβα.

Για την παραπάνω ποσότητα φάβας η διαδικασία είναι η εξής: Βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή σε άλλο σκεύος και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν, για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε τη φάβα, έτοιμη μαγειρεμένη, και την ανακατεύουμε για 3 - 4 λεπτά. Τη σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα με ψιλοκομμένη ντομάτα, κάππαρη και ρίγανη.

Μια άλλη εκδοχή για παντρεμένη φάβα θέλει στο «παντρολόγημα» να μπαίνουν και κυβάκια ντομάτας και σε κάποιες περιπτώσεις και κάππαρη, οπότε προκύπτει μια ελαφρομαγειρεμένη σάλτσα με την οποία γαρνίρουμε τη φάβα.


Post Bottom Ad

Η διαφημιση σας εδω

Σελίδες