Το Μετόχι του Αγίου Νικολάου-Ένα από τα σημαντικότερα της Ιεράς Μονής Κουδουμά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Το Μετόχι του Αγίου Νικολάου-Ένα από τα σημαντικότερα της Ιεράς Μονής Κουδουμά


 


Στο χωματόδρομο που οδηγεί στη Μονή Κουδουμά και στα δεξιά, όπως ανεβαίνετε, πάνω στο λόφο θα δείτε το Μετόχι του Αγίου Νικολάου, ένα από τα σημαντικότερα Μετόχια που διέθετε το Μοναστήρι και από το οποίο σήμερα διασώζεται μόνο ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Το κτίσμα του ναού, που ανάγεται στο 1850, αναστυλώθηκε τα τελευταία χρόνια όμως το ίδιο δεν συνέβη με το μικρό οικισμό γύρω του που εξακολουθεί να παραμένει ερειπωμένος.


Στις απογραφές του 1881 αναφέρεται πως εκεί κατοικούσαν 71 άτομα ενώ το 1900 ο πληθυσμός αυξήθηκε στους 93.

Από το μικρό αυτό οικισμό καταγόταν ο οπλαρχηγός και γενικός αρχηγός της επαρχίας Μονοφατσίου Ιωάννης Ζαχαριάδης ή Σφακιανάκης που έμεινε στην ιστορία με το προσονύμιο «Αϊνικολιώτης».

Το Μετόχι αυτό αποτελεί μια γενικότερη "παραφωνία" μέσα στο γυμνό και άγριο τοπίο των Αστερουσίων καθώς στις παρυφές του θα δείτε θεόρατα πλατάνια, κυπαρίσσια κι άλλα δέντρα διάσπαρτα στην κοίτη μικρού ποταμού που φαίνεται να το διασχίζει το χειμώνα, καθώς το καλοκαίρι είναι στεγνός.


Σε αυτή την περιοχή κατά το παρελθόν η Μονή Κουδουμά, στην οποία υπαγόταν, καλλιεργούσε σιτηρά και κηπευτικά, είχε αμπέλια και μεγάλα κοπάδια. Οι κάτοικοι του εργάζονταν για το Μοναστήρι και ζούσαν εκεί ενώ συχνά στον Άγιο Νικόλαο διέμεναν οι ηγούμενοι της Μονής. 

Μάλιστα όταν το 1942 οι Γερμανοί κατακτητές κατέλαβαν και εγκαταστάθηκαν στη Μονή Κουδουμά όλη η αδελφότητα των Μοναχών της μεταφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο μαζί με τα ιερά κειμήλια, σκεύη, λειψανοθήκες , εικόνες και άλλα τιμαλφή της.


Στην πορεία των ετών το Μετόχι εγκαταλείφθηκε και στα σπίτια, το ηγουμενείο και οι άλλες δομές που διέθετε ερείπωσαν, το ίδιο και ο ναός του.

Με πρωτοβουλία της Μονής Κουδουμά ωστόσο έγιναν στο κτίριο του Ναού παρεμβάσεις και από το 2017 λειτουργεί ξανά πανηγυρίζοντας κατά την ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου στις 20 Μαίου και στη μνήμη του στις 6 Δεκεμβρίου. 


Μια πινακίδα στο δρόμο προς το Μετόχι μας ενημερώνει αναλυτικά για τις γιορτές που γίνονται αφορμή να τελεσθεί Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Νικολάου.

Σύμωνα με πληροφορίες μας, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αναστυλωθούν και τα υπόλοιπα κτίρια του οικισμού για να φιλοξενηθεί κάποια δραστηριότητα που θα συνάδει με τη γενικότερη λειτουργία της Μονής Κουδουμά










Σελίδες