Στον Άγιο Θωμά η 8η γευσιγνωσία του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Στον Άγιο Θωμά η 8η γευσιγνωσία του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς



Το όμορφο και μυστηριακό χωριό του Αγίου Θωμά θα φιλοξενήσει στις 10 Αυγούστου την 8η γιορτή γευσιγνωσίας που οργανώνει το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς.

Κάθε χρόνο, οργανώνεται γιορτή γεύσεων σε διαφορετικό χωριό, με παραδοσιακά τοπικά εδέσματα από τις γυναίκες της κάθε περιοχής.

Φέτος την δραστηριότητα αυτή  θα φιλοξενήσει ο πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Θωμά, ο οποίος και θα παραλάβει για ένα χρόνο το κύπελλο της γευσιγνωσίας, το οποίο περνά από χέρι σε χέρι ανάλογα με το χωριό που θα οργανώσει την ετήσια εκδήλωση.

Ο Άγιος Θωμάς είναι ένας τόπος με έντονο πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον , με αρχαία πατητήρια, νεκρόπολη και ιδιαίτερες αναφορές στην λατρεία των χθόνιων θεοτήτων Περσεφόνης, Δήμητρας, Διονύσου .

 Οι αναφορές αυτές της αρχαιότητας πέρασαν στις επόμενες γενιές και θρησκείες κι έτσι κάτι ανάλογο βρίσκουμε στον Άγιο Θωμά μέχρι και τις μέρες μας με το θρύλο που θέλει εκεί να βρίσκεται η πύλη του Άδη και τους χριστιανούς να εναποθέτουν ρούχα και αντικείμενα δικών τους ανθρώπων σ' ένα χάσμα βράχων θεωρώντας πως από εκεί θα τα πάρουν οι νεκροί και στον άλλο κόσμο, όπου ταξιδεύουν.

Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ ξενάγηση από τον γεωλόγο Στέλιο Μανωλιούδη στον "Καβαλάρη, τον τεράστιο βράχο που δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού, και από τον πολιτιστικό σύλλογο με τον καθηγητή κ. Βασιλάκη.

Σελίδες