Ο μυθικός Ίκαρος "προσγειώνεται" το Πάρκο Γεωργιάδη με τη βοήθεια του Νίκου Μάνεση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ο μυθικός Ίκαρος "προσγειώνεται" το Πάρκο Γεωργιάδη με τη βοήθεια του Νίκου Μάνεση



Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως γίνεται ένα μεγάλο γλυπτό από ξύλο και πως ο δημιουργός του μετατρέπει έναν άψυχο κορμό δέντρου σε ένα έργο που έχει ζωή αλλά και μια ιστορία να διηγηθεί;

Αν ναι, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Πάρκο Γεωργιάδη, από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και μετά τις 4 το απόγευμα για να δείτε τον ξυλογλύπτη Νίκο Μάνεση να σκαλίζει ένα μεγάλο κορμό δέντρου μετατρέποντας τον σταδιακά σε Ίκαρο.

Ο γνωστός ξυλογλύπτης, από τη Νεάπολη Λασιθίου, συμμετέχει με αυτό τον τρόπο στο Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2018» και είναι εντυπωσιακό το να δει, όποιος δε γνωρίζει, πως εργάζεται για να δώσει σάρκα και οστά στο ξύλο.

Εδώ βλέπετε τον κορμό πριν ξεκινήσει η μετατροπή του σε γλυπτό 
Για το έργο του χρησιμοποιεί ένα μεγάλο τμήμα κορμού, από δέντρο ευκαλύπτου, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να παίρνει μορφή με τελικό ζητούμενο να μεταμορφωθεί στον γνωστό σε όλους μας μυθικό Ίκαρο.

Ο φτερωτός Ίκαρος στο γλυπτό του Νίκου Μάνεση είναι θλιμμένος, διαισθανόμενος ποια θα είναι η τύχη του όταν θα προσπαθήσει να ανοίξει τα κέρινα φτερά του για να πετάξει πολύ ψηλά στους ουρανούς. 

Και παρά την τύχη του μυθολογικού Ίκαρου, που κατέληξε να πνιγεί όταν έλιωσαν τα φτερά του στο Ικάριο Πέλαγος, αυτή η μορφή και αυτή η ιστορία, που με τον τρόπο του ζωντανεύει ο Νίκος Μάνεσης, θα είναι για εμάς του Κρητικούς πάντα διδακτική και είναι καλό να την θυμόμαστε από καιρού είς καιρόν.

Σελίδες