Για 9η χρονιά στις 29 Ιουλίου "Η Στράτα του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Για 9η χρονιά στις 29 Ιουλίου "Η Στράτα του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι"




Για 9η συνεχή χρονιά οι Λιβαδιώτες, πιστοί στο ραντεβού τους, θα καλωσορίσουν όλο τον κόσμο στην κορυφή του Ψηλορείτη, την Κυριακή 29 Ιουλίου, σε μια εκδήλωση που είναι γνωστή ως "Η Στράτα του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι". Πρόκειται για μια διοργάνωση που πλέον έχει γίνει θεσμός 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη και της ευρύτερης περιοχής μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Ψηλορείτη, στα 2.456 μέτρα. 

Στόχος, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της, η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μιας κληρονομιάς η οποία έχει ενταχθεί στα πολύτιμα Γεωπάρκα της Ουνέσκο.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μυλοποτάμου.

Το πρόγραμμα ωστόσο λόγω της τραγωδίας στην Αττική αλλά και του θανάτου της 22χρονης από τα Λειβάδια, μετά από τροχαίο, τροποποιείται.

Έτσι θα γίνει κανονικά η ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη μέσω της πλακόστρωτης στράτας στο εκκλησσάκι του Τιμίου Σταυρού, η Θεία Λειτουργία και το Προσκύνημα στον Τίμιο Σταυρό ενώ ακυρώνεται το κομμάτι του γεύματος και της διασκέδασης.

Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών και οι φορείς οργάνωσης των εκδηλώσεων «Στράτα Ψηλορείτη 2018» λόγω του Εθνικού Πένθους για τις πυρκαγιές στην Αττική αλλά και λόγω του βαρύτατου πένθους της κοινωνίας των Λιβαδίων για τον χαμό της 22χρονης , το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δεν θα γίνει φέτος το εορταστικό γεύμα και το παραδοσιακό γλέντι στον Λάκκο του Μυγερού όπως αρχικά προβλεπόταν και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο. 


Ωστόσο οι εκδρομείς μπορούν να κάνουν την ανάβαση τους στον Ψηλορείτη καθώς θα πραγματοποιηθεί κανονικά η Θεία Λειτουργία στον Τίμιο Σταυρό για όσους επιθυμούν να ανέβουν και να κοινωνήσουν. Επίσης θα γίνει κανονικά η εκδήλωση ενημέρωσης για το για το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη από τον ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας. 


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:

Όσοι θέλουν να ανέβουν στην κορυφή του Ψηλορείτη πρέπει να είναι στο Λάκκο του Μυγερού στις 4:30- 5:00 το πρωί ώστε να πεζοπορήσουν με τη πρωινή δροσιά.

Να συνεργαστούν με τα υπεύθυνα άτομα για τη στάθμευση των οχημάτων τους σε σημεία που να μην εμποδίζουν την διέλευση των λεωφορείων τις ώρες της εκδήλωσης.

Να έχουν μαζί τους ένα αντιανεμικό η ελαφρύ μπουφάν καθώς επικρατεί χαμηλή θερμοκρασία πριν την ανατολή του ηλίου.

Να μην ξεχνούν σκουπίδια( σακουλάκια από τρόφιμα, μπουκάλια νερού κτλ) στη Στράτα του Ψηλορείτη διότι η συλλογή τους είναι αδύνατη από τους διοργανωτές. Θα υπάρχουν σακούλες απορριμμάτων στην κορυφή και θα μεταφερθούν με το ελικόπτερο στους κάδους της εκδήλωσης .

Πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση:

www.facebook.com/politistikos.libadion
timiosstayros@yahoo.gr
6970426096/2834061489

Σελίδες