Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων στο ομώνυμο χωριό του Αποκόρωνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων στο ομώνυμο χωριό του Αποκόρωνα





Στο χωριό Άγιοι Πάντες του Αποκόρωνα δεσπόζει ο ιερός ναός των Αγίων Πάντων, από τον οποίο και πήρε το όνομα του, καθώς η προηγούμενη ονομασία του ήταν Μπαμπαλή Χάνι.

Ο εν λόγω ναός, του 13ου αιώνα, βυζαντινού ρυθμού, εγγεγραμμένος με τρούλο, αρχικά ήταν μονόκλιτος  αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν εκατέρωθεν καμαροσκέπαστα κλίτη. Παρολαυτά το μέγεθος του είναι αρκετά μικρό.


Το κεντρικό κλίτος ήταν τοιχογραφημένο ωστόσο πολύ λίγες εικόνες διασώζονται κι αυτές σε κακή κατάσταση αν και  έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης τους .

Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια που συνδέονται με το Ναό των Αγίων Πάντων είναι η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, του 15ου αιώνα.

Η πρώτη αναστήλωση της άλλοτε ερειπωμένης εκκλησίας των Αγίων Πάντων έγινε το 1905, με πρωτοβουλία του μοναχού Παπαγιαννάκη από τον Φρε.


Οι πληροφορίες που φθάνουν σ εμάς λένε πως πραγματοποίησε έρανο στα κοντινά χωριά δηλώνοντας μάλιστα πως όποιος συμβάλλει οικονομικά για να μπορέσει ο ναός να ξαναζωντανέψει θα δώσει τ' όνομα της εκκλησίας του χωριού του στον αναστηλωμένο ναό.

 Όμως η προθυμία για χρηματοδότηση της προσπάθειας του μοναχού ήταν τόσο μεγάλη που,στο τέλος ,για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι δόθηκε το όνομα Άγιοι Πάντες στο ναό του Μπαμπαλή.


Να πούμε πως το συγκεκριμένο χωριό απέκτησε το σημερινό όνομα του το 1959 αντικαθιστώντας το τουρκικό όνομα που είχε μέχρι τότε, Μπαμπαλή Χάνι, από τον Τούρκο Μπαμπά Αλή, που ζούσε και διατηρούσε χάνι στο χωριό.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

  
.











Σελίδες