Ο Αϊ Λιάς θεωρείται Άγιος της βροχής, γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι επικρατεί μεγάλη ξηρασία τη μέρα της γιορτής του όσοι εκκλησιάζονται κάνουν λιτανεία την εικόνα του Αγίου και παρακλήσεις για να βρέξει.
![]() |
Ο Προφήτης Ηλίας στο ναό των Γωνιών |
Μ’αυτή του την ιδιότητα ο Δίας λατρεύονταν την ίδια εποχή που γιορτάζεται ο δικός μας προφήτης Ηλίας, δηλαδή στις πρώτες μέρες του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου, κατά τα λεγόμενα κυνικά καύματα.
Η ιδιότητα του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, που κληρονόμησε από τον νεφεληγερέτη Δία γίνεται φανερή, ανάμεσα σε άλλα, και από τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις που γίνονται την ημέρα της γιορτής του.
Όταν βροντά και αστράφτει πιστεύει ο λαός μας πως είναι ο Αϊ Λιάς, που τρέχει στον ουρανό και διώχνει το δράκοντα ή το διάβολο, με όπλο τους κεραυνούς σαν άλλος Δίας των αρχαίων.
Σε περιοχές της Ελλάδας πιστεύουν πως ο Προφήτης Ηλίας διασχίζει τον ουρανό με το άρμα του που το σέρνουν τέσσερα πύρινα άλογα. Όταν τα χτυπάει με το μαστίγιο ακούγονται αστραπές ενώ την ίδια ώρα από το άρμα του ακούγονται οι βροντές. Όταν δε οι τροχοί του βρίσκουν πάνω σε πέτρες τότε ακούγονται οι κεραυνοί.
![]() |
Ο μικρός ναός του Προφήτη Ηλία στο Φιλόρημο |
Όσο του έλεγαν κουπί τραβούσε ψηλότερα, ώσπου έφτασε στην κορυφή του βουνού. Ρωτά τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί τι είναι αυτό και εκείνοι του είπαν ότι είναι ξύλο. Κατάλαβε, τότε πως αυτοί δεν είχαν δει ποτέ τους κουπί και έμεινε μαζί τους, εκεί ψηλά.
Η θέα από το Ναό του Προφήτη Ηλία και το Ιερό των Μινωίτών στα τέλη του χειμώνα |
Γι’ αυτό, ο λαός πιστεύει πως τα κοράκια που φεύγουν από τον τόπο μας τις μέρες εκείνες πηγαίνουν στάχυα στον Προφήτη Ηλία.
Ο αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία ναός στο λόφο Φιλιόρημος δεν είναι παλιός, είναι ωστόσο εικονογραφημένος και έχει ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξη του στο σημείο εκείνο όπου οι Μινωίτες λάτρευαν τις δικές τους θεότητες.
Μάλιστα το εν λόγω Ιερό Κορυφής έβλεπε όλους τους απέναντι λόφους και βουνά, όπου είχαμε επίσης ανάλογα Ιερά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου