Τα Μεσκλά το πρώτο χωριό της Κρήτης που φιλοξένησε ημερίδα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης γενικής ιατρικής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Τα Μεσκλά το πρώτο χωριό της Κρήτης που φιλοξένησε ημερίδα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης γενικής ιατρικής



 


Πρώτη φορά σε χωριό της Κρήτης ημερίδα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τη γενική ιατρική, και οι διοργανωτές δεν θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη επιλογή από το καταπράσινο και όμορφο χωριό των Μεσκλών Χανίων.

Όπως μας εξήγησε ο γενικός γιατρός του περιφερειακού ιατρείου Μεσκλών, Επιμελητής Α, Ευτύχης Αλιγιζάκης, χωρίς χορηγούς, παρά μόνο με τη στήριξη του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μεσκλών-Ζουρβάς και των ανθρώπων του χωριού, άνοιξε ένας νέος κύκλος στις ημερίδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τη γενική ιατρική. Ζητούμενο να καταδειχθεί αφενός πως κάτι κινείται στην Περιφέρεια κι αφετέρου πως μπορούν να οργανώνονται υψηλού επιπέδου ημερίδες, τέτοιου περιεχομένου, ακόμα και στα χωριά.


Να σημειώσουμε πως κοντά στους συμμετέχοντες γιατρούς βρέθηκαν ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής αλλά και ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Τα Μεσκλά άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχθηκαν τους γιατρούς, απ όλη την Κρήτη που συμμετείχαν στο σεμινάριο, προσφέροντας τους γνήσια Κρητική φιλοξενία, όπως μόνο οι άνθρωποι που την έχουν πηγαία και ανόθευτη μπορούν.


Οι εργασίες της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Συνεταιρισμού ενώ στη συνέχεια ο Σύλλογος ανέλαβε να δώσει στους συμμετέχοντες μια γεύση χανιώτικης κουζίνας και κρητικής διασκέδασης.

Το τραπέζι, με το τσιγαριαστό, το γαμοπίλαφο και το βραστό κρέας, το ψητό και όλα τα συνοδευτικά του, στήθηκε κάτω από την σκιά των πλατανιών στη Βρύση Νικολιανού, σ ένα ειδυλλιακό σημείο λίγο έξω από το χωριό.


Εκείνο όμως που έκλεψε την παράσταση και έδωσε το στίγμα του ωραίου τόπου και των ακόμα πιο ωραίων ανθρώπων των Μεσκλών ήταν το ριζίτικο τραγούδι που τραγούδησαν τα μέλη του Συλλόγου και όλοι οι παριστάμενοι κάτοικοι. 

Ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Δημητρουλάκης ήταν εκείνος που ξεκίνησε το εμβληματικό για την Κρήτη ριζίτικο «Τρώτε και πίνετε άρχοντες», ενώνοντας στη συνέχεια τις φωνές τους μαζί του όλοι οι υπόλοιποι άνδρες της παρέας, όπως άλλωστε απαιτούν τα τραγούδια αυτής της κατηγορίας.

Μια πραγματικά υπέροχη πρωτοβουλία που αξίζει να βρεί μιμητές φέρνοντας τους επιστήμονες που έχουν ως λειτούργημα την προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τον άνθρωπο ακόμα πιο κοντά στις κοινωνίες που καλούνται να φροντίσουν.

Ελένη Βασιλάκη

Σελίδες