Αγριέλαιο: Το χρυσό προϊόν από τις αγριελιές που διαθέτει στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσκλών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Αγριέλαιο: Το χρυσό προϊόν από τις αγριελιές που διαθέτει στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσκλών



Ένα πρωτοπόρο προϊόν έχει ρίξει στην αγορά τα τελευταία χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός των Μεσκλών και όπως όλα δείχνουν τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν.

Ο λόγος για το λάδι αγριελιάς που με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού και των μελών του αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν για την περιοχή η οποία στον ορεινό της όγκο φιλοξενεί εκατοντάδες αυτοφυή δέντρα αγριελιάς, πλήρως προσαρμοσμένα στις εκεί εδαφοκλιματικές συνθήκες.  

Και πως θα μπορούσε να μην μιλήσει κανείς για δικαίωση των προσπαθειών αυτών των ανθρώπων όταν έχουν καταφέρει να πουλάνε σήμερα το συγκεκριμένο λάδι προς 24 ευρώ το κιλό;

Η ευρύτερη περιοχή των Μεσκλών και της Ζούρβας είναι γεμάτη αγριελιές μέσα στις δασικές της εκτάσεις. Ακόμα όμως και πολλές αγριελιές που μπολιάστηκαν με τσουνάτη και κορωνέϊκη, κατά το παρελθόν, με τις πυρκαγιές, που κατά καιρούς εκδηλώθηκαν αλλά και με τις χιονοπτώσεις, καταστράφηκαν και στη συνέχεια αναγεννήθηκαν με τα αρχικά τους στελέχη ως αγριελιές.

Ξεχωρίζουν οι αγριελιές μέσα στο δάσος της Ζούρβας
Βλέποντας αυτό το θησαυρό η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου, με τη συνεργασία των παραγωγών μελών της, σκέφτηκε πως οι καρποί της αγριελιάς, που σημειωτέον δεν πλήττονται από το δάκο και άλλες ασθένειες, δεν θα έπρεπε να αφεθούν στην τύχη τους.

Δειλά δειλά, προ ετών, άρχισαν να συλλέγουν τους καρπούς της αγριελιάς και σε συνεργασία με την ΑΒΕΑ να τυποποιούν το λάδι τους σε συσκευασίες των 250 ml και να το διαθέτουν στην τουριστική αγορά.

Δοκιμάσαμε το προϊόν και παρότι περιμέναμε πως θα ήταν πολύ πιο πικρό σε σχέση με το κανονικό ελαιόλαδο η γεύση του μας εξέπληξε ευχάριστα. Το ίδιο και το μείγμα αγριελιάς τσουνάτης. Ωραίες γεύσεις, καθαρές που δεν χρειάζεται καν ιατρικές πιστοποιήσεις για να καταλάβεις πως είναι κάτι παραπάνω από λάδι, αλλά ένα φάρμακο.

Πέρυσι τυποποιήθηκε ένας τόνος αγριελαίου από τον Συνεταιρισμό των Μεσκλών, που μετρά ήδη 66 χρόνια ζωής.

Να σημειώσουμε πως το ελαιόλαδο από αγριελιές είναι εντελώς απαλλαγμένο από κάθε είδους χημικά καθώς αυτά τα δέντρα δεν δέχονται καθόλου ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αλλά ούτε και χημικές λιπάνσεις ενώ δεν αρδεύονται, πλην του νερού που φροντίζει η φύση να τους προσφέρει. 

Η έκθλιψη των καρπών της αγριελιάς γίνεται στο πιστοποιημένο ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμούς των Μεσκλών, με τήρηση όλων των όρων ISO, με ψυχρή έκθλιψη για διατήρηση των καλών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.
Επιπλέον η τυποποίηση του γίνεται σχεδόν άμεσα για να μην χαθεί τίποτα από την ουσία και τις ιδιότητες αυτού του πολύτιμου προϊόντος.

Εκτενείς μελέτες για το αγριέλαιο δεν έχουν γίνει ακόμα, κάτι που ζητούν από τους αρμόδιους φορείς οι υπεύθυνοι του Συνεταιρισμού αλλά και το σύνολο των κατοίκων των Μεσκλών, ωστόσο οι μέχρι τώρα αναλύσεις και έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν σημαντικές επιδράσεις όταν καταναλώνεται αγριέλαιο στα λιπίδια του πλάσματος.

Μάλιστα με βάση τα αποτελέσµατα  έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό "Agric Food Chem" στα 40 άτομα που κατανάλωσαν αγιέλαιο για ένα μήνα διαπιστώθηκαν σημαντικές µειώσεις στη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων του πλάσµατος,της ολικής χοληστερόλης καθώς και της κακής χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, οι συγκεντρώσεις της καλής χοληστερόλης παρουσίασαν σηµαντική αύξηση στα άτοµα που κατανάλωναν το συγκεκριµένο ελαιόλαδο, σε σχέση µε την οµάδα που δεν το κατανάλωνε.

Εποµένως, φαίνεται ότι το αγριέλαιο µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά το προφίλ λιπιδίων του πλάσµατος σε υγιή άτομα και σίγουρα στο μέλλον, εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη μελέτη γι αυτό το χρυσό προϊόν, θα έχουμε πολλές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες του να καταγράψουμε.

Ελένη Βασιλάκη 



Σελίδες