Αστρινός, γιατί αυτό το σπάνιο όνομα είναι σύνηθες στα χωριά στις ρίζες του Ψηλορείτη; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Αστρινός, γιατί αυτό το σπάνιο όνομα είναι σύνηθες στα χωριά στις ρίζες του Ψηλορείτη;





Το όνομα Αστρινός δεν είναι από τα πλέον συνηθισμένα στην Κρήτη, ωστόσο η συχνότητα εμφάνισης του, στην περιοχή από Ασίτες μέχρι Πανασό και Ζαρό, ουσιαστικά δηλαδή σε χωριά του Ηρακλείου που αγγίζουν τις ρίζες του Ψηλορείτη, είναι εντυπωσιακή ενώ το συναντάμε αρκετά και στις ρίζες του Ψηλορείτη από την πλευρά του Ρεθύμνου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πάντοτε τα ουράνια σώματα, τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, και γενικότερα  ότι μαρτυρούσε τη μεγαλοπρέπεια της φύσης είχαν κατά την αρχαιότητα επίδραση στους ανθρώπους αποτελώντας τις περισσότερες φορές και αντικείμενα λατρείας.

Το όνομα Αστρινός όμως φαίνεται να έχει πίσω του μια πλούσια ιστορία που αξίζει να δούμε μια και συνδέεται άμεσα και με την Κρήτη.

Ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαιοελληνικό όνομα Αστεϱίων που σημαίνει "αυτός που πηγάζει από τα αστέρια" κι έχει τις ρίζες του στη λέξη αστήρ που σημαίνει "έξοχος, υπέροχος".

Στη χριστιανική θρησκεία γιορτάζεται στις 7 Αυγούστου οπότε η Εκκλησία μας τιμά τον Οσιομάρτυρα Αστέριο το  θαυματουργό ή στις 30 Οκτωβρίου οπότε τιμάται ο Άγιο Αστέριος ο μάρτυρας.

Αν πάμε όμως πολύ πιο πίσω θα δούμε πως Αστέριος ήταν μια από τις προσωνυμίες του Μινώταυρου, καθώς θεωρούνταν λαμπρός και φωτεινός.  

Ως Αστέριο ή Αστερίων ή Αστρινό συναντάμε όμως και το γιό του Τεκτάμου και της Κρηθέας, του πρώτο βασιλιά της Κρήτης, τον οποίο παντρεύτηκε η Ευρώπη όταν ο Δίας σταμάτησε να την επιθυμεί ως σύντροφο του . Από αυτόν μάλιστα πήραν το όνομά τους τα Αστερούσια όρη. 

Παράλληλα ονόμαζαν αστρινό, δηλαδή ουράνιο, και το βασιλιά των θεών, το Δία. Το προσωνύμιο αστρινός για το Δία, ενδεχομένως δικαιολογεί και την τόσο έντονη παρουσία του στα χωριά γύρω από τον Ψηλορείτη, στο Ιδαίο Άντρο του οποίου η μυθολογία θέλει να ανατράφηκε ο Δίας.

Το όνομα αυτό το βλέπουμε και σε ταφικά έθιμα των Ελλήνων καθώς υπήρχε σε ορφικό ύμνο για το ταξίδι της ψυχής και ειδικότερα για τις  ψυχές που θα ενσαρκωθούν ξανά

 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Σελίδες